0-15 yaş aralığındaki hafif kafa travmalı çocuklarda 'PECARN' kurallarının uygulanabilirliği
Evaluation of applicability of the pediatric emergency care applied research network (PECARN) rules in pediatric patients with light head trauma in emergency department
- Tez No: 424909
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN MANSUR DURGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Çocuk Acil, PECARN, BBT, Head Trauma, Pediatric Emergency, PECARN
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Kafa travması nedeniyle çocuk acil servislerine başvuran hastaların %80'inden fazlası minör kafa travmalı (MKT) hasta grubudur. Minör kafa yaralanması (MKY) geçiren çocukların sayısının fazlalığı ve gi-rişim gereken vakaların azlığı nedeniyle, acil servis hekimlerinin karşı¬laştığı tanısal güçlükler, acil tanımlama gereken MKY'lı çocukların ayırt edilmesi ve ciddi morbidite veya mortaliteyi engellemek için bu çocuk¬ların tedavi edilmesidir. Minör kafa travmalı çocuklara (GKS 14-15) BBT çekildiğinde >%90 oranında normal sonuç elde edildiği yapılan çalışmalarda tespit edilmiştir. Bunun yanında hangi çocuğa BT çekelim stresi halen net olarak bir çözüme ulaşmamıştır. Bu çalışmada 1 Ocak 2012 – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Acil Servis birimine kafa travması nedeniyle başvuran 0-15 yaş aralığındaki pediatrik olguların acil servis kayıtları ve dosyaları tarandı. Olguların klinik ve demografik özellikleri, yapılan radyografik tetkikleri (BBT çekimi) ve sonuçlar retrospektif olarak incelendi. Öncelikle acil poliklinik defteri taranarak kafa travması nedeniyle başvuran hastaların isimleri ve acil servis poliklinik protokolleri çıkarıldı. Bu isim ve protokol numaraları kullanılarak arşivden acil servis hasta muayene kartları çıkarıldı ve önceden belirlenen kriterlere uygun hastalar çalışmaya dahil edildi. Hasta muayene kartlarından yaş, cinsiyet, travmanın oluş şekli (basit düşme, adtk, yüksekten düşme, spor yaralanması, merdivenden yuvarlanma, kafaya ağır cisim düşmesi vs), hastaların şuur durumu (GKS), hastaların klinik durumları (baş ağrısı, şişlik, kesi, kusma, amnezi-bilinç değişikliği, dermal abrazyon vs.) hastaların BBT sonuçları (SAK, ödem, fraktür vs.) acil serviste takip edilip edilmediği her hasta için ayrı ayrı oluşturulan formlara not edildi. Çalışmaya 24 aylık dönemde toplam 600 hasta alınmıştır. İlave organ yaralanması olanlar, major travmalı hastalar, GKS 14'ün altında olanlar, ağır bir mekanizma ile yaralananlar (fırlama, devrilme veya yolcu ölümüne neden olan motorlu araç çarpışması, motorlu bir araç tarafından yayayken veya bisikletteyken başlıksız olarak çarpılma vs.), mental durumu normal olmayanlar, özgeçmişinde ek bir hastalığı olanlar çalışma dışı bırakılmıştır. İzole hafif kafa travmalı, BBT çekilen 317 vaka incelenmiştir. Hastalar PECARN kurallarının uygunluğuna göre 2 ayrı gruba ayrıldı. PECARN kurallarına göre BBT çekilmesi gereken hastalar PECARN uyumlu (PECARN +), PECARN kurallarına göre BBT çekilmesi gerekmeyip BBT çekilmiş olan hastalar PECARN uyumsuz (PECARN -) olarak gruplandırıldı. Sonuç olarak BBT ile ciddi radyasyon maruziyeti söz konusu olduğu için minör kafa travmalı çocukların değerlendirilme ve takiplerinde öncelikle nörolojik muayene ve klinik izleme önem verilmesi gerekir, ancak ciddi kafa travmalı seçilmiş bazı vakaların BBT ile değerlendirilmesi gerekir.
Özet (Çeviri)
More than %80 percent of The child admitted to te emergency room because of the head trauma is minor head trauma. Because of The number of child who had minor head injuries are high and the number of the cases which are necessary of intervention are low; the physicians of emergency servise faces to difficulties of diagnostic tests, urgently distinguished the child with minor head injuries who need to be and prevent the serious mortality and morbidity to treating this child. When the children with minor head injuries (GCS 14-15) to evaluate by Cranial CT, the results are normal by 90% and this obtained by studies. In this study, the records and files of pediatric patients 0-15 years age who admitted Dicle University Hospital Emergency Room because head trauma, between 1 january 2012- 31 december 2013, are screened. Clinical and demographic characteristics of the patients, radiographic examinations performed (CT shooting) and the results were analyzed retrospectively. First of all the emergency autpatient book screened and taken the name and emergency services protocols of teh patient who admitted for head trauma were exemined. To use this protocols and names the the patients examination cards were taken from archive ; the patients selected and included the study by criteria which previously determined. From the physical exemination cards; age, gender, how the trauma were happened( simple falls, non-vehicle traffic accident, high falls, sports injuries, stairs Rolling, heavy objects falls to head, etc), level of teh consciousness of patients (gcs), the clinical status of patients( headache, swelling, cuts, vomiting, amnesia-consciousness changes, dermal abrasion, etc), CT results of the patients(SAH, edeme, fractures, etc), whether they followed at emergency services were noted on forms which seperatly created. A total of 600 patients were included in the 24-month study period. Additional organ injury, which are major trauma patients, those under the GKS 14, wounded by a heavy mechanism (jump, motor vehicle collision that killed overturn or passenger of a motor vehicle by emitting or bcycle the untitled as distortion, etc.), mental status unusual, those additional diseases were excluded from the study resumes. 317 isolated mild head trauma cases were investigated which had evaluated by Cranial CT. Patients were divided into 2 groups according to the eligibility rules of the PECARN: Patients need a head CT according to the rules of PECARN PECARN compatible (PECARN +), patients unnecessary to need CT according to the rules of PECARN PECARN incompatible (PECARN -). As a result; because of serious radiaiont exposure, for evaluation and follow-up the children with minor head trauma primarly neurological examination and clinical monitoring must be given importantly, however serious head injury selected should be assessed with some cases of CCT.