Kamu ortaokullarında görevli öğretmenlerin örgütsel değerlere ilişkin algıları (Diyarbakır ili örneği)
The perceptions related to organizational values of public middle school teachers (Example of Diyarbakır)
- Tez No: 439996
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABİDİN DAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ortaokul, değer, örgütsel değer, değerler eğitimi, karakter eğitimi, Secondary school, value, organisational value, value education, educetion character
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu ortaokullarında görevli öğretmenlerin örgütsel değerlere ilişkin algılarının ne düzeyde olduğunu saptamaktır. Araştırmanın evrenini, 2014–2015 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır İl merkezinde bulunan kamu ortaokullarında görevli öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırmanın evreninde 53 ortaokul olup, bu okullarda toplam 1695 öğretmen görev yapmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, evrendeki 53 ortaokuldan random yöntemi ile seçilen 18 okul ve bu okullarda görevli bulunan 350 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak, Lalek (2007) tarafından geliştirilen resmi ve özel ilköğretim okullarında görevli öğretmenler üzerinde uygulanan“Örgütsel Değerler'' ölçeği kullanılmıştır. Ölçek üç boyut ve 42 maddeden oluşmuştur. Bu boyutlar; ”okulun genel değerleri“, ”öğretmenin taşıdığı değerler“ ve ”yöneticilerin taşıdığı değerler“ dir. Verilerin analizinde yüzde hesaplamaları, ortalama değer, t-testi, varyans analizi (oneway) testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Verilerin analizinden elde edilen bazı önemli bulgular şunlardır: I. Öğretmenlerin algılarına göre örgütsel değerlerle ilgili ortalaması en yüksek olan ilk üç madde sırasıyla; (1) Okulumuzda öğretmenler öğrencilere karşı (ırk, din, mezhep, gelir durumu, cinsiyet vb.) ayrımcılık yapmazlar ( =4,414; Her zaman), (2) Okulumuzda öğretmenler başkalarının saygınlığının korunmasına önem verirler ( =4,182; Genellikle) ve (3) Okulumuzda öğretmenler insanlarla ilişkilerde ve iletişimde dürüstlüğe önem verirler ( =4,174; Genellikle)'dir. II. Öğretmenlerin algılarına göre örgütsel değerlerle ilgili ortalaması en düşük üç madde ise sırasıyla; (1) Okulumuzda birlikte piknik yapma, yemeğe gitme vb. sosyal faaliyetler yapılır ( =2,480; Nadiren), (2) Okulumuzda öğretmenler süreli yayınları takip eder ve kitap okurlar ( =3,311; Ara sıra) ve (3) Okulumuzda tüm çalışanlar ve öğrenciler sorumluluklarının farkındadır ( =3,402; Genellikle). III. Öğretmenlerin örgütsel değerlere ilişkin algıları ”okulun genel değerleri“ ( =3,677), ”öğretmenlerin taşıdığı değerler“ ( =3,862) ve ”yöneticilerin taşıdığı değerler“ ( =3,808) boyutunda ”Genellikle“ düzeyinde saptanmıştır. IV. Araştırmaya katılan öğretmenlerin; öğrenim durumu, kıdem ve medeni durum değişkenine göre, ”okulun genel değerleri“, ”öğretmenlerin taşıdığı değerler“ ve ”yöneticilerin taşıdığı değerler“ boyutuna ilişkin algıları arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Cinsiyet değişkenine göre ise, ”okulun genel değerleri“ ve ”yöneticilerin taşıdığı değerler“ boyutuna ilişkin algıları arasında anlamlı fark saptanmıştır. Ancak, ”öğretmenlerin taşıdığı değerler“ boyutunda anlamlı fark saptanmamıştır. V. Genel olarak öğretmenlerin ölçek bazındaki algılarının aritmetik ortalaması 3,787 olup, bu da ”Genellikle" düzeyinde saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine to what degree the teachers in public secandary schools have perceptions related to the organisational values. The teachers working in public secondary schools is the centre of Diyarbakır in 2014-2015 academic year, form the population of survey. 53 secondary schools one in the survey and 1695 teachers in there schools. The sample of survy is formed by 18 schools chasen with“random method”among 53 public secondary school and 350 teachers working in these schools. As a tool of data collection, developed by Lalek (2007)“Organisational Values Scale”has been used for teachers working in public and private elementary schools. The scale consists of three formats and 42 items. These formats are“general values of school”,“values af teachers”and“values of administrators”. In data analysis, percentage calculation, mean value, t-test, analysis of variance (one way) have been used. Relevance level has been acepted as 0.05. I. Related to the values according to the perceptions of teachers, the highest averaged three items are; (1) Teachers don't discriminate students against race, religion, sect, income status and gender in our school ( =4,414; Always), (2) Teachers care about protection of others respectability ( =4,182; Usually) and (3) Teachers care about honesty in communication and relationshipwith people ( =4,174; Usually). II. The lowest averaged three items related to the values according to teachers perceptions are, (1) Social activities such as having a picnic together, going out to eat are done in our achool ( =2,480; Rarely), (2) Teachers read books and follow periodicals ( =3,311; Sometimes) and (3) All the workers and students are aware of their responsibilities ( =3,402; Usually). III. Perceptions related to organizational values of Teachers have been determined as“ Usually ”in size of“general values of school”( = 3.677 ),“ values af teachers ”( = 3.862 ), and“ values of administrators”( = 3.808 ). IV. It's determined that there is no significant difference among the perceptions related to dimensions like“teachers values”“managers values”and general values of school,“according to the variance of teachers educational background, sevority and marital status. On the other hand, according to gender variance, a significant difference has been determined between the perceptions related to the dimensions like ”general values of school“ and ”managers values“. However, any significant difference hasn't been determined in the dimensions of ”teachers values“. V. In general, the arithmetic average of teachers perceptions in the basis of scale is 3,787 and this has been determined as ”Usually".