Alkol bağımlıları ile bağımlılığı olmayan bireylerin savunma mekanizmaları açısından karşılaştırılması
Alcohol dependent individuals with non-dependent individuals comparison about defense mechanism
- Tez No: 424927
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN EBADİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Alkol, Savunma mekanizmaları, Alcohol, defense mechanisms
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Alkol kullanımı ve onunla ilgili sorunlar tarihin çok eski dönemlerine kadar dayanmaktadır. Alkol, birçok mitolojik hikâyeye, tiyatro oyunlarına, edebiyat eserlerine ve dinsel inanışa konu olmuştur. Anadolu, Mezopotamya, Mısır ve diğer Akdeniz bölgelerinde yaşamış ulusların alkol kullandıkları tarihsel kayıtlara geçmiştir. Eski Mısır, Yunan, Roma tarihçilerinin alkollü içkilerden söz ettikleri bildirilmektedir. Nuh efsanesinde; büyük tufan sırasında Nuh'un gemisinde bulunan üzümün önce üzüm suyuna sonra şıraya ve şaraba dönüştüğü, tufandan sonra gemide bulunan insanların şarap içerek karaya ayak bastığı ve şarabı dünyaya yaydığı belirtilmiştir. Bu çalışmada, bu kadar geçmişi bulunan bir konu ile ilgili alkol bağımlılığı olan bireyler ile bağımlılığı olmayan bireylerin kullandıkları psikolojik savunma mekanizmalarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evreni İstanbul ilinde ikamet eden bireylerden oluşmaktadır. Örneklem ise evrende yer alan ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 18 yaş ve üzeri olan ve ankette yer alan soruları cevaplayabilecek düzeyde olan 411 kişidir.
Özet (Çeviri)
Alcohol use is very old and dates back to the period in the history of problems with it. Alcohol, many mythological stories, plays on, has been the subject of literature and religious beliefs. Anatolia, Mesopotamia, the historical record is that they used alcohol in the past lived in Egypt and other Mediterranean nations. Ancient Egyptian, Greek, are reported to have mentioned the spirits of the Roman historian. Noah legend; After the grape juice during the great flood in the ark before the grape musts and it turned into wine, drinking wine after the flood of people that landed on the ship and noted that wine is spreading across the world. In this study, we aimed to compare this history with a topic related to alcohol dependence in individuals with psychological defense mechanism used by individuals with no dependency. The study population is comprised of individuals who reside in the province of Istanbul. The sample that is aged 18 and over who have volunteered to participate in the research universe and 411 people and is located at a level which could answer the questions in the questionnaire.