Yaşlı bakım ve hizmetleri yönetimi konusunda bir araştırma
A study on providing care for elderly and assistance management
- Tez No: 424926
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sosyal Hizmetler, İşletme, Health Care Management, Social Services, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Yaşlı Bakımı, Yaşlanma, Sağlıklı Yaşlanma, Elderly, Elderly Care, Aging, Healthy Aging
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yaşlılık döneminde yaşanan en önemli sosyal sorunlardan birisi de yaşlılarımızın bakım sorunudur. Her ne kadar 65 yaş ve üzerindeki her insan da mutlak hastalık ve bakıma muhtaç olma gereksinimi olmasa da hastalanma riski ve fiziksel yetersizlikler nedeniyle yardıma ihtiyaç duyma olasılığı artmaktadır. Değişen ekolojik sistem, hızla gelişen teknolojik çağ, ne yazık ki her canlı türünü olduğu gibi insanları da olumsuz yönde etkilemiştir. Toplu konutlar bahçeli geniş yapıların yerlerini almıştır, daha çok birey hayatın zor koşulları karşısında uzun saatler çalışmak zorunda kalmışlardır, aileler daha çok çekirdek aile olmayı amaç edinmiştir. Bir yandan da aynı teknolojideki ilerlemeler ve tıptaki gelişmeler insan ömrünün uzamasına ve ortalama yaşam beklentisinin artmasına yol açmıştır. Zira sanayileşme, teknolojik gelişmeler, kadının iş hayatına girmesi, gençlerin iş ve eğitim amacıyla yaşadığı bölgeyi terk etmesi gibi durumların gerçekleşmesi sonucunda yaşanan bu çelişkili toplumsal değişim, yaşlılarımızı yalnız kalmaya, zorlamıştır. Aynı Dünyanın bu değişen düzeniyle birlikte fonksiyonel ve fiziksel yetersizlikler nedeniyle çoğalmakta olan yaşlı bireylerin yalnız olarak evlerde bakımları zorlaşmış ve aileler haklı olarak yaşlı aile bireylerinin hayatlarını kolaylaştırmak ve ailelere yardımcı olmak amacıyla huzur evleri, bakım evleri gibi Kurumlar ortaya çıkmıştır. Aileler de gözlerinin arkada kalmaması için bu toplumsal bakım alternatifleri arasından birini seçme ile karşı karşıya kalmışlardır. Modern hayatın doğal sonucu olarak, birlikte yaşamaktan çıkan problemlerin yanı sıra yaşlılıkta görülen problemlerin çözümünde profesyonel yardım gerektiği açıktır. Profesyonel kurumlaşma ve meslek örgütleri çerçevesinde yaşlı bakımı ve hizmeti yapılarak, hem ailenin üzerinden yük alınacak hem de yaşlının yeni rolüne uygun bir yaşam şansı yakalaması sağlanacaktır. Bu anlamıyla huzurevleri, bakım evleri kentsel hayatın bir gereği olarak ortaya çıkmıştır. Huzurevleri, devletin sosyal alana bir müdahalesidir. Huzurevleri, Türk toplumunda yaşlı vatandaşları barındırmayı ve yaşamlarının geri kalan kısmını huzurlu geçirmelerini sağlamayı amaç edinmektedir. Bakım evleri daha komplike, yaşlının istediği ortam, istediği mekan, istediği bölgeye yakınlığı ve yaşama şartlarına uygunluğunun kendi isteğine göre olduğu yerlerdir. Bu Kurumlarda sağlık hizmetleri de aynı ölçüde önem taşımaktadır. Yaşlı bireyin güvenli, huzurlu ve mutlu yaşama hakkının oluşturulduğu bir merkezlerin oluşması ve sürdürülebilmesi oldukça önem arz etmektedir. Yaşlılarımızın yalnızlaştırmadan, ne istediklerini ve nasıl yaşamak istediklerini tespit edip uygulayarak, son baharlarını şekillendirmek hepimizin görevi ve isteğidir.
Özet (Çeviri)
One of the most important social problems in old age is the issue of our old aged people's care. Although every person elder than 65 years of age has not absolute illness and doesn't need help, there is the increasing possibilities of the risk of getting ill and of physical disabilities. Changing ecosystems, rapidly evolving technological era, unfortunately, as every living species has also adversely affect people. Public housing has taken the place of large buildings with gardens, in the face of more difficult conditions of life of individuals have had to work long hours, families were aiming to be more nuclear families. On the other hand, advances in technology and in medicine have led to an increase in the average life expectancy and the human life span. The conflicting social changes such as industrialization, technological development, the introduction of women into the business world, the leaving of your people from their original houses because of work and education, forced the old people to be left alone. The institutions such as nursing homes and day care centers are emerged in order to help and facilitate the lives of elder people and their families, the elder people's care at their home alone is getting difficult because of the functional and physical insufficiency together with this changing world's order. Families were also faced with choosing one of the alternatives for social care, in order not to remain worried. As a natural consequence of modern life, for the solution for problems seen in old age as well as the problems of living together, the professional help are clearly required. Elderly care services made in the context of professional institutionalization and professional organizations, ensure to take away the burden away from the family and to be a chance to catch up the new role of the elderly will. In this sense, the nursing home, nursing has emerged as a necessity of urban life. Nursing homes, is a intervention to the government's social space. Nursing homes are aiming to ensure the peaceful passing and host the elderly citizens in the Turkish society for the rest of their life. More complicated, nursing homes are places with environment and living conditions of compliance to the closeness to of the places where they want, according to the elderly wishes. Health care in this institution are also carry the same degree of importance.