İçsel pazarlama uygulamalarının, çalışanın içsel motivasyonuna etkisi
The effect of own motivation of the employees of internal marketing practice
  1. Tez No: 424948
  2. Yazar: BAŞAK TÜRKOĞLU YAVRU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAĞMUR ÖZYER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İçsel Pazarlama Uygulamaları, Çalışan Motivasyonu, Internal Marketing Applications, Employee Motivation
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüzde değişen ve gelişen rekabet ortamında, örgütlerin farklı bakış açıları geliştirerek çalışmalarına yön vermeleri gerekmektedir. İçsel pazarlama uygulamaları, çalışanlarını iç müşteriler olarak görüp, onların duygu ve düşüncelerini, hizmet ve üretimin her kademesinde çalışmalara dahil etmek, dış müşteriler için uygulanabilecek pazarlama stratejilerinden önce, iç müşterilerine gereken önemin verilmesi ile ilgili çalışmalar olarak özetlenebilir. İçsel pazarlama uygulamalarında, çalışanın içsel motivasyonu oldukça önem kazanmaktadır. Çalışanın içsel motivasyonu konusu birçok kez araştırma konusu olmuştur. Örgütlerin en önemli girdilerinden bir tanesinin insan kaynağı olması ve bu bilincin ortaya çıkması için çeşitli çalışmalar yapılmıştır. Çalışanın motivasyonun artırılması yönelik uygulamalar geliştirilmiştir. İçsel pazarlama uygulamalarının, çalışanın içsel motivasyonuna etkisi, farklı meslek, yaş, eğitim, cinsiyet gruplarından oluşan 335 kişiye anket uygulaması ile ölçümlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın örgütlerin daha büyük ölçeklerde yeni araştırmalar yapmasına yardımcı, ışık tutacak bir ön çalışma olması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today in a changing and developing competitive environment, organisations must give direction to the work of the organization by developing different perspectives. Internal marketing practices, see employees as internal clients, their thoughts and feelings, to include work at all levels of service and production, before the marketing strategy for external customers, can be summarized as working on giving importance to their internal customers. The own motivation of the employees is highly important for the internal marketing practice. The own motivation of the employee has become a subject for a research many times. One of the most important input for the organisations is human resources and various studies have been made in order to find out this consciousness. Applications have been developed for increasing the motivation of employees. The effect of internal marketing practice on own motivation of employees for different professions, age, education, have been tried to be measured with a survey on 335 people consisting of different people groups. By this one as a pre-study is targeted to give light to organisations for making new researches in bigger scales .