Olası yeni soğuk savaş tehlikesi ve Şanghay işbirliği örgütü
New cold war and the possible danger Shanghai cooperation organization
- Tez No: 424964
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Örgütler, Soğuk Savaş, Şanghay İşbirliği Örgütü, NATO, ABD, Rusya, International Organizations, The Cold War, Shanghai Cooperation Organization, NATO, USA, Russia
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Soğuk Savaş'ın 1990'ların başlarında gözle görülür biçimde sona ermesinin ardından dünyanın yeni bir şekle ve yeni bir düzene doğru evirildiği göze çarpmaktadır. Yeni Dünya Düzeni etkisi altına girerek Batı dünyası ve onun lider gücü statüsünde bulunun Amerika Birleşik Devletleri'nin öncülüğünde şekillenen dünya, Soğuk Savaş dönemine damgasını vurmuş olan iki kutuplu sistemden de yavaş yavaş kendini soyutlamıştır. Bu yapılanma amacına uygun olarak dünyada bir düzen ve istikrarın doğmasına zemin olarak görülse de, doğru orantılı olarak düzensizliği ve istikrarsızlığı da beraberinde getirdiği gözle görülmektedir. Soğuk Savaş'ın çirkin yüzünün açığa çıkmasıyla bilinçlenen devletler, Soğuk Savaş'ın kirli havasını dağıtmak için bir yandan uluslararası karşılıklı işbirliği ve entegrasyonlar ile bir trendin içine kapılsalar da, diğer yandan yeni tehdit algılarının ortaya çıkmasına engel olamamışlardır. Bu tez Şanghay İşbirliği Örgütü ekseninde NATO'ya karşı bir askeri evirilmenin Soğuk Savaş'a zemin hazırlayıp hazırlayamayacağı sorunsalına bir cevap verebilmek için tasarlansa da, yeni bir Soğuk Savaş'ta dünyanın neleri kaybedip neleri göze alabileceğinin de şifrelerini barındırmaktadır.Sonuç olarak dünyanın tekrardan böyle büyük bir felaketin eşiğine gelmesi kuşkusuz 2. Dünya Savaşı sonrası olduğu gibi dünya insanlığını tekrardan diken üstünde tutan, devlet politikalarını 25 sene önceki gibi kutuplaşan dünyaya göre revize eden ve askeri, ekonomik ve siyasi olarak yeni bir çıkılmaza sürüklenen bir yapıyı beraberinde getirecektir.
Özet (Çeviri)
After the Cold War which has noticably ended in the early 1990s, the World evolved into new form and order evidently. The World which has fallen under the influence of the new World order that is shaped by the western World and under the leadership of United States, gradually isolating itself from the bipolar system that stigmatized to the era of Cold War. This restructuring, eventhough its purpose to bring an order and stability, one can see that it brings out disorder and instability proportionally. Governments became conscious with the horrific consequences of Cold War. With that governments, who started mutual cooperations and integrations to disperse these outcomes, could not prevent the emergence of new threat perceptions. This thesis even though is designed to answer the question regarding military formation against NATO in the axis of The Shanghai Cooperation Organization, provides answers what the World can afford and loose in the resurgance of a new Cold War.In conclusion if the World comes into the verge of such major disaster once again, it will bring out a new structure that undoubtedly can keep humanity on the hop like after the 2nd World War. Also such circumstances can revise the government policies according to polarized World order like the way it was 25 years ago and can drag the World into military, economical and political predicament.