6 ile 11 yaş arasında çocuklarda görülen ruhsal sorunların annelerin bağlanma düzeyi, çocuk yetiştirme tutumu ve aile işlevleri ile olan ilişkisi
Relationship with mental problems that has been seen in children between the ages of 6 and 11 and mother bonding level, child rearing attitudes, family functioning
- Tez No: 424963
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REYHAN SAYDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bağlanma Stili, Çocuklarda Görülen Ruhsal Sorunlar, Çocuk Yetiştirme Tutumu, Aile İşlevleri, Relationship Style, Mental Health Problems In Children, Child-Rearing Attitudes, Family Functions
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırma, 6 ile 11 yaş arasındaki çocuklarda görülen ruhsal sorunlar ile annelerin bağlanma düzeyi, çocuk yetiştirme tutumları ve aile işlevlerine göre farklılık gösterip göstermediğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır.Bu araştırma İstanbul ili içerisinde bulunan birbirinden farklı danışmanlık ve psikiyatri merkezlerinde 6-11 grubu çocuğa sahip 91 anneden oluşmaktadır. Annelere Kişisel Bilgi Formu, İlişki Ölçekleri Anketi, CBCL-Çocuk Davranışları Değerlendirme Ölçeği (4-18 yaş formu), Aile Değerlendirme Ölçeği, PARI- Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin istatistiksek analizleri SPSS 21.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Veriler değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (Frekans, Yüzde, Ortalama, Standart sapma) ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA), t-testi ve Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon analizi kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizleri sonucunda farkın anlamlı olduğu durumlarda hangi gruplardan kaynaklandığını bulmak için Tukey analizi kullanılmıştır. Araştırmanın bulgularına bakıldığında, aile değerlendirme ölçeğinde demografik özelliklere göre anlamlı farklılıklar görülmüştür. Aynı şekilde çocuk yetiştirme tutumu ile demografik özellikler arasında da anlamlı farklılıklar görülmüştür.Ölçekler arasındaki ilişkilere bakıldığında aile değerlendirme ölçeği ile çocuk davranışları arasında, aile değerlendirme ile çocuk yetiştirme tutumu arasında ve çocuk davranışları ile çocuk yetiştirme tutumları arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Diğer yandan bağlanma stilleri ile çocuk davranışları arasında herhangi anlamlı bir ilişki bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is examine the level of binding of the parents, child-rearing attitudes and family functions on their children that has mental problems aged 6 – 11.The sample of research consist of 91 mothers have children 6 – 11 age group getting consulting at psychiatric centers. Personal Information Form, The Relationship Scales Questionnaire, Using R-Child Behavior Rating Scale (Ages 4-18 Form), Family Assessment Scale, PARI - Family Life And Child Rearing Attitudes Scale were put in practice into the children's mothers. Data collected in the research have been analyzed by using SPSS 21.0 program. In the analysis of the data descriptive statistical methods used to evaluate the study data (frequency, percentage, mean, and standard deviation) were used. One-way analysis of variance (ANOVA), t-test and Pearson Product-Moment Correlation Analysis have been used. In order to find among which groups the difference has result from in the cases in which the difference is significant as a result of the one-way analysis of variance, Tukey analysis has been carried out. Based on the findings of the research it has been observed that Family Assessment Scale differs significantly due to personal information. In the same way, Family Life and Child Rearing Attitudes Scale differs significantly due to personal information. When looking at the relationship between scales, there is a significant relation between Family Assessment Scale and R-Child Behavior Rating Scale, Family Assessment Scale and Family Life and Child Rearing Attitudes Scale and R-Child Behavior Rating Scale and Child Rearing Attitudes Scale. On the other hand there is no significant relation between The Relationship Scales Questionnaire and R-Child Behavior Rating Scale.