Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre şirket genel kurullarında alınan kararların değerlendirilmesi
In accordance with the provisions of Turkish Trade Code evaluation of decisions in the general assembly of the company
- Tez No: 424986
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE PAMUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket, Şirket Genel Kurulu, Şirket Genel Kurul Kararları, Company, The General Assembly Of The Company, Decisions
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Şirketler varlıkları ve faaliyetleri ile konumu itibariyle iktisadi hayatın ve doğal olarak insan yaşamını direkt etkileyen önemli kurumlardandır. Bu kurumlar arasında özellikle büyük ölçekli kurumlar aldıkları kararlar ve bu kararlar ışığındaki faaliyetleri ile ülkenin büyüme ve kalkınma düzeylerini tayin eden faktörlerin başında gelmektedir. Önem açısından bu denli yüksek düzeyde olan şirketlerin kararları sistem içerisinde mutlaka standart bir şekilde ve demokratik yani kararlarda söz sahibi olan kişilerin oylaması ile alınmalıdır. Kararların alınmasındaki standartlaştırılan kalıp hukuksal zemine oturtulmuş ve şirketler türlerine göre kararlarını yasalara uygun biçimde genel kurullarınca alınmaktadır. Şirketlerin riayet etmek zorunda olduğu en genel kapsamlı kanun 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'dur. Ticari hayata yön veren faaliyetlerin temeli anlamına gelen şirketlerde alınan genel kurul kararları Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre incelenerek çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda şirketlerin genel kurul kararları çalışmada en ince detayına değinilecek şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Companies assets and activities that directly affect human life and naturally the location of economic life is one of the important institutions. Among these institutions, especially in large-scale institutions with activities and decisions, and these decisions in the light of the country's one of the factors which determine their level of growth and development. The decisions of companies with such a high level in terms of importance within the system in a standard way, and so necessarily have a say in the Democratic decisions of the people who vote should be taken. The standardized mold and companies were built on firm legal ground in taking decisions according to the type of their decisions taken by the General Assembly in accordance with the law. Companies have to comply with the Turkish Commercial Code No. 6102 most comprehensive general law. Give direction to the activities that is the basis of commercial life, which means that the decisions of the General Assembly of the company in accordance with the provisions of the Turkish Commercial Code by examining the subject of our study. In this context, the decisions of the General Assembly of the company in the manner that will be addressed in detail in the study was examined.