Tarihsel süreç içinde eski Yunan uygarlığı giyim kültürünün karşılaştırmalı olarak günümüz giysi tasarımına yansımaları
A comparative study on the reflections of the apparel culture of the ancient Greek Civilization on today's clothing design within the historical process
- Tez No: 424987
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÖNER GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Giyim Endüstrisi, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Clothing Industry, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Giyim kültürü, Eski Yunan Uygarlığı, Günümüz giysi tasarımı, Tarihsel Süreç, Apparel Culture, Ancient Greek Civilization, Today's apparel design, Historical Process
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Eski Yunan Uygarlığından önce o coğrafyada yaşamış önemli kültürel izler bırakmış olan ege uygarlıklarının tanıtılmasından sonra Yunan Uygarlığının tarih sahnesine çıkışı, toplumsal yapılanması, kültür ve sanatının biçimlenmesi, dönemin sanat anlayışı gibi bu Uygarlığı tanıtan önemli unsurlardan bahsedilmiştir. Kültürler arası iletişim ve etkileşimin kapsamında kültürel değişimin giyim kültürüne etkileri ve giyim kültürünü biçimlendirmesi ile dini ve mitolojik kaynaklı öğelerin giyim kültürüne etkisi incelenip açıklanmıştır. Eski Yunan Uygarlığı Giyim kültürünün tarihsel süreç içerisinde nasıl geliştiği, Yunanlıların hangi tarzda giysiler giydikleri, modalarının nasıl şekillendi ve nasıl geliştiği, aksesuarların nelerden yapıldığı, nerelerde kullanıldığının incelenmesi ve bunların karşılaştırmalı olarak günümüz giysi tasarımına yansımalarının değerlendirmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, after the introduction of Aegean civilizations that had dwelled on the land before the Ancient Greek Civilization and left substantial marks, I talk about the emergence of Greek Civilization on the stage of history and substantial features that identify this civilization such as its social structure, cultural and artistic formation and its sense of art. The effects of cultural change on the formation of apparel culture and the effects of religious and mythological components are examined and explained within the scope of intercultural communication and interaction. This thesis is a comparative survey of how the apparel culture of Ancient Greek Civilization had prospered within the historical process, the apparel style of Greeks, how their fashion had been formed and progressed, the raw materials that their accessories had been made of and the uses of those accessories and the reflections of all those elements on today's fashion design.