Cengiz Aytmatov'un romanlarında şahıslar kadrosu
Person staff in Cengiz Aytmatov novels
- Tez No: 425013
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Cengiz Aytmatov, Türk kültürü, karakterler, Cengiz Aytmatov, Turkish culture, characters
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Cengiz Aytmatov, Türk Kültürünü dünyada duyurabilmiş ve tanıtabilmiş, önemli bir edebiyatçıdır. Eserlerinde kendi insanının geleneklerini, kültürünü, tüm insanlığı ilgilendiren savaş, açlık, kültür ve korunması, asimilasyon, dil gibi meseleler ile aşk, anne, kahramanlık, ölüm, ayrılık, ihtiraslar, iyilik, kötülük gibi konular ve özellikle günümüzün modern dünyasının insanını ilgilendiren ideolojiler, kapitalizm, globalleşme, tabiat ekoloji gibi sorunları evrensel kavramı içinde işler.“Her yazar bir milletin çocuğudur ve o milletin hayatını anlatmak, eserlerini kendi milli gelenek ve törelerini kaynak alarak zenginleştirmek zorundadır. Benim yaptığım önce bu, yani kendi milletimin geleneklerini ve hayatını anlatıyorum. Fakat orada kaldığınız takdirde bir yere varamazsınız. Edebiyatın milli hayatı ve gelenekleri anlatmanın ötesinde de hedefleri vardır. Yazar, ufkunu milli olanın ötesine doğru genişletmek ve ”evrensel“olana ulaşmak için gayret göstermek durumundadır.”(Kolcu, 2008: 69) diyen Aytmatov, Milletinin tarih boyunca kazandığı bütün maddi ve manevi zenginliğini eserlerine yansıtmıştır. Yaşadığı coğrafyanın, insanının tarih içinde kazandığı değerlerini, acılarını, kahramanlıklarını, tecrübelerini yazıya döküp ölümsüzleştirmiştir. Halkının içine düştüğü zor durumları eserlerinde en güzel şekilde anlatan, onların çözümlerine dair ipuçları gösteren, eserlerinde kendi ifadesi ile“tipik insan”ortaya koymaya çalışan Cengiz Aytmatov, yarattığı eserleriyle Kırgız halkının kültürünü, tarihini, halkının değerlerini yeniden hatırlatmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Cengiz Aytmatov is an important man of letters who introduced and pub-lished Turkish culture worldwide. In his works he treats his peoples traditions, culture, subjects which interests all the humanity such as war, hunger, culture and its protection, assimilation, language and love, mother, heroism, death, se-paration, passion, goodness, badness and especially problems such as ideolo-gies, capitalism, nature, ecology, globalization which interets todays modern worlds people in a universal coupling.“Every author is a nations kid and should tell about his nations living and enrich his works using his own national traditions and customs as a resource. That is what i do first, in other words i tell about my nations traditions and life. But if you stay there you can not reach anywhere. Literature has targets beyond telling about national life and traditions. Author must broaden his horizon be-yond the national one and must give his all to reach ”universal“ one (Kolcu, 2008: 69) saying Aytmatov, reflected material and moral richness, which his nation get throughout history, to his works. He put down on paper and immor-talized his geographys peoples throughout history gained values, pains, he-roisms and experiences. Cengiz Aytmatov who tells his peoples faced difficult situations and gives tips about their solutions and trying to reveal ”typical hu-man"(with his own words) in his works, tried to remind Kirghiz nations culture, history and values using works he created.