Etik liderlik ve örgütsel adalet ilişkisi: Bir araştırma
The relationship between ethical leadership and organizational justica: A research
- Tez No: 425020
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM CÜNEYT ARSLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Etik, Liderlik, Etik Liderlik, Örgütsel Adalet, Ethics, Leadership, Ethical Leadership, Organizational Justice
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma da, etik liderlik ve boyutlarının örgütsel adalet ve boyutları üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı konusu araştırılmaktadır. Bu maksatla etik liderlik kavramı ile ilgili geniş bir literatür taraması yapılmış ve kuramsal çerçevede araştırılmıştır. Aynı şekilde örgütsel adalet kavramı da kuramsal açıdan araştırılarak, bu iki kavram arasındaki ilişkinin kurulması ve açıklanabilmesi amaçlanmıştır. Birinci bölümde, etik, liderlik, etik liderlik ve etik liderlik boyutları kavramsal açıdan ele alınırken, ikinci bölümde adalet, örgütsel adalet ve örgütsel adalet boyutları incelenmiştir. Araştırmanın devamında, etik liderlik ve örgütsel adalet arasındaki ilişki üzerine yapılan daha önceki çalışmalara değinilerek, üçüncü bölümde bu konuda ileri sürülen hipotezleri test etmek için lojistik sektöründe faaliyet göstermekte olan kurumsal bir firma da toplam 196 katılımcı üzerinde anket uygulanmıştır. Bu ankette etik liderlik kavramını ölçmek için katılımcılara etik liderlik ölçeği ve örgütsel adalet kavramını ölçmek için örgütsel adalet ölçeği uygulanmıştır. Daha sonra, bulguların değerlendirilmesi için SPSS 21.0 for Windows istatistik programı ile elde edilen analizlere yer verilmiştir. Son bölümde ise çalışma ile ilgili sonuçlara ve önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, ethical leadership and organizational justice on the size and dimensions of the subject is being investigated whether there is any effect on it. For this purpose, an extensive literature for ethical leadership has been investigated and conducted in relation to the concept and theoretical framework. Likewise organizational justice in terms of the theoretical concept was investigated aimed to establish the relationship between these two concepts. In the first section, ethics, leadership, ethical leadership and ethical leadership dimensions considered in the conceptional aspects; In the second part, justice, organizational justice and organizational justice dimensions were examined. In continued research, in the third section, to measure ethical leadership and the relationship between organizational justice in a corporate firm which operates in the logistics sector, the survey has been applied to a total of 196 participants to set and test hypothesis. In this survey, to measure the concept of ethical leadership it was implemented ethical leadership scale and organizational justice scale to measure the concept of organizational justice. Then, for the evaluation of the findings it is used to the analyse obtained data by using SPSS 21.0 for Windows statistical program. The last chapter is given to the results and recommendations related to the study.