Etik liderlik örgütsel adalet ve örgütsel sinizm üzerine bir uygulama
Ethical organizational leadership and organizational cynicism an application of justice
  1. Tez No: 357816
  2. Yazar: YASEMİN MATAŞ SANCAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZER CİHAN ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Etik, Örgütsel Adalet ve Örgütsel Sinizm, Ethical Leadership, Organizational Justice, Organizational Cynicism
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada örgütlerde etik liderlik ve örgütsel adalet algısı ilişkisinin çalışanların örgütsel sinizm davranışları üzerindeki etkisi saptanmaya çalışılmıştır. İlk bölümde liderlik kavramı ve liderde bulunması gereken özellikler başlıklar halinde açıklanmış, detaylı olarak daha çok etik liderlik konusuna değinilmiştir. Bu bağlamda etik liderlik kavramının örgütsel adalet üzerine etkileri düşünülerek, ikinci bölümde örgütsel adalet kavramı, incelenmiştir. Alt başlıklarında örgütsel adalet algısının boyutları ve örgütsel adalet ilgili yaklaşımlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde örgütsel sinizm kavramı, boyutları hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde ise etik liderlik ile örgütsel adalet ilişkisi alanında ve örgütsel adalet ile örgütsel sinizm ilişkisi alanında yapılan metodolojik çalışmalar araştırılmış, bu araştırmalar sonucunda örgütsel adalet, etik liderlik ve sinizm konularındaki total bilgiler derlenmiş ve aralarındaki ilişki ortaya konmaya çalışılmıştır. Beşinci bölümde ise çalışmanın teorik bir şablonu verildikten sonra tezdeki araştırmanın uygulama kısmını tamamlamak için bir anket çalışması yapılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir. İleri sürülen hipotezleri test etmek amacıyla tekstil firması çalışanlarına yönelik uygulanan anket çalışmasıyla ilgili bulgulara ve bu bulguların SSPS 17.0 fob Windows İstatistik Programı ile elde edilmiş analizlerine yer verilmiştir. Son bölümde ise, çalışma ile ilgili sonuç, öneri ve tartışmalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
During this research, it has been tried to determine , the effects which relation between ethical leadership in organisations and the sense of organizational justice on the workers organizational cynicism attitude. At first part ,concept of leader and specialities which leader should have ; was explained with titles and ethical of leadership was intensely explained. On this point thinking of ethical leadership's effects on the organisational justice, organizational justice concept was explained at second part. Below titles related to organizational justice's sense's extent and organizational justice approaches. At third part organizational cynicism concept and its extent was explained. At forth part methodological works which relation between ethical leadership and organizational justice and relation between organisational justice and organisational cynicism are compiled and relations between these subjects were tried to explained. At fifth parth after given the work's theoretical template, to complete the implementation of research at this theses, one questionnaire was made and results were evaluated. For testing the hypotheses, findings of the questionnaire which was applied to the textile factory's workers and analysis which after these findings were implemented by SSPS 17.0 for windows statistic program are given place. At the last part results are related to study ,suggestions and discussions were given place.