Renk sembolizmi ve moda tasarımına etkisi
Color symbolism and effects on fashion design
  1. Tez No: 425025
  2. Yazar: DUYGU KUNDAKÇI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY ALSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Fine Arts, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Renk, Sembolizm, Moda, Color, Symbolism, Fashion
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Renk ve sembolizm yaşamın her alanında insanlarla birlikte olan bir iletişim dili olarak karşımıza çıkmaktadır. Renkler oluşumu itibariyle fiziksel bir olaydır ancak renklerin insanlarda yarattığı algı bireysel, toplumsal ve evrensel açılardan değişiklik göstermektedir. Semboller ise evrenseldir. Dilin yetersiz olduğu durumlarda biçim, ses ve renk gibi özelliklerle durumların ifadesinde kullanılabilirler. Renklerin ve sembollerin birleşimi ile sözlü ifadenin ötesinde mesajlar verilmesi mümkündür. Moda da sadece göze hoş gelenin ticari unsur olarak sunulmasından öte, içerisinde geçmişi ve bugünü barındıran bir bilgi birikimidir. Aynı zamanda ifade edilmek istenenin görsel olarak rahatça sunulabileceği evrensel bir dildir. Rengin oluşumu, tarihteki yeri ve görsel sanatlarda kullanımı araştırılmış, sembolizm bağlamında çeşitli kültürlerde, psikolojide, politikada ve dinlerde kullanımı araştırılmış, bu bilgilerin ışığında renk sembolizminin moda tasarımına etkisi incelenmiş ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Color and symbolism emerges as a language in every area of life. Genesis of colors is a physical phenomenon but the color perception changes in every human's mind as individual, social and unicersal. Symbols are universal too. They can be used like shapes, sounds and colors when the language is not enough. It is possible to give superior messages than verbal phrase with color and symbol combination. Fashiob is a knowledge that includes past and today further than being just an attractive business. It is also a universal language to exhibit phrases easily as visuals. Colors are researched in subjects that; its genesis, its history and in visual arts. Color in the context of symbolism; is studied in various cultures, in psycholgy, in politics and in religions. Color symbolism effects in fashion design; is researched and interpreted with these total datas.