Mahkumların algıladıkları ebeveyn tutumları ile algıladıkları sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between perceived parental styles and perceived social support in convicts
- Tez No: 425030
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA BANU SAYINER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Mahkum, ebeveyn, ebeveyn tutumları, sosyal destek, Convict, parent, parental styles, social support
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı, mahkumların algıladıkları ebeveyn tutumları ile algıladıkları sosyal destek düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir.Araştırma, İstanbul ilinin Silivri ilçesinde bulunan Silivri 3 Nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki 251 mahkum ile yapılmıştır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen, katılımcıların demografik özellikleri, anne- babalarına ait bilgiler, suçları hakkında bilgiler ve psikolojik durumları ile ilgili bilgilerin elde edileceği Demografik Bilgi Formu, Perris ve diğerlerinin 1980'de geliştirdiği; Dirik ile arkadaşlarının (2004) Türkçe uyarlama çalışmalarını yaptığı KAET-Ç; Zimmet ve diğerlerinin 1988 yılında geliştirdiği, Eker ve Arkar'ın 1995 yılında dilimize uyarlamasını yaptığı ÇBASDÖ ve kullanılmıştır. Cevaplanan envanterler, SPSS programında, frekans ve yüzde dağılımları, Mann Whitney U, Kruskal Wallis H Testi ve değişkenlerin birbirleriyle olan ilişkileri açısından incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, mahkumların anneden ve babadan algıladıkları duygusal sıcaklık alt ölçeğinin puanı ile aileden algılanan, arkadaşlardan algılanan, özel insandan algılanan ve ölçeğin tamamından algılanan sosyal destek skorları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu görülmüştür. Mahkumların anneden algıladıkları aşırı koruyuculuk alt ölçeğinin puanı ile kişi için özel olan bir insandan algılanan sosyal desteği ölçen alt ölçeğin skorları arasında anlamlı ilişkinin olduğu görülmüştür. Mahkumların anneden ve babadan algıladıkları reddedicilik alt ölçeğinin puanı ve aileden algıladıkları sosyal destek skorları arasında negatif olarak anlamlı ilişkinin bulunduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; the relationship between perceived parental styles and perceived social support in convicts. This study has done in Silivri 3th Type of L Prison which is located in the province Istanbul of Silivri, with 251 convicts. Demographic Information Form had been used, which was developed by researcher and to determine the personal information of convicts, informations about convicts's mother and father, psychologycal situation and crime informations. As a tool of data collection; S-EMBU for Children (Egna Minnen Barndoms Uppfostran ) Form had been used, which was developed by Perris and others (1980) and was adapted in Turkish by Dirik and others (2004). Revised form of the Multidimensional Scale of Perceived Social Support had been used, which was developed by Zimmet and others (1985) and was adapted in Turkish by Eker and Arkar (1995). The resulting data were examined in SPSS package program in terms of frequency, percentage distrubitions, Mann Whitney U Test, Kruskal Wallis H Test and relations between variables. At the end of the study; there was found a sententious relation in positive way between emotional warmth scale points of convicts that were perceived from their mother and fathers and social support perceived from friends, special person and the whole scale. There was found a meaningful relation between the point of the overprotection scale that convicts perceived from their mothers and the one from special person. And also, there was found a meaningful relation in negative way between the rejection scale point that the convicts perceive form their mothers and fathers and social support scale point perceived from their families.