Soğuk savaş başlangıcında Türkiye'ye yönelik Sovyetler Birliği tehdidi ve güvenlik politikaları
The Soviet Union threat against Turkey in beginning of cold war and security politics
- Tez No: 425053
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. VOLKAN TATAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Savaş, Güvenlik, Sovyet Rusya, NATO, Cold War, Security, Soviet Russia, NATO
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
II. Dünya Savaşı boyunca Türk Dış Politikasının genel eğilimi savaşa girmeme üzerine olmuştur. Türkiye'nin bu politikası savaşın gidişatına göre değişiklikler göstermiştir. Savaşın başında tarafsız ve savaş dışı kalmayı tercih eden Türkiye, savaşın ortalarında bu politikasından ciddi derecede sapmıştır. Bu durumun en belirgin örneği İngiltere ve Fransa'ya karşı yakın davranmaya başlaması ve Üçlü İttifak Antlaşmasına imza atmasıdır. 1939 yılında savaşın başlamasıyla İngiltere, Fransa ve Rusya Türkiye'yi savaşa girmeye ikna etmek için Adana Görüşmesi ve Kazablanka Konferansı yapmalarına rağmen; Türkiye her defasında savaş dışı kalmayı başarmıştır. Savaşın sonucunun belli olmasından sonra Türkiye Müttefiklerin tarafında savaşa girmiştir. Müttefik Devletlerin Yalta Konferansında, Birleşmiş Milletler'e yalnızca 1 Mart 1945 tarihine kadar Almanya'ya savaş ilan etmiş ülkelerin katılacağını açıklamasıyla Türkiye 23 Şubat 1945'te Almanya'ya savaş ilan etmiştir ve savaşa dâhil olmuştur. İkinci Dünya Savaşı her açıdan Avrupa için bir yıkım olmuştur. Ekonomik, sosyal, siyasi buhranların dışında milyonlarca insan bu savaşta hayatını kaybetmiştir. Savaşın galipleri ABD ve SSCB, Avrupa'nın yeniden inşası için işbirliği yapmayı planlamış fakat savundukları ideolojilerin farklılığı sebebiyle bu hedefe ulaşamamışlardır. Bu tarihten itibaren dünya bu iki yeni gücün etrafında iki blok halinde şekillenmeye başlamıştır. Pek çok ülke kendisini bu iki blok arasında tercih yapmak zorunda olduğunu hissetmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrasında Türkiye, SSCB'nin kendisinden Kars, Ardahan ve Boğazlardan üs talep etmesinden dolayı tercihini Batı Bloğu yönünde kullanmıştır. Bu sebeple Türkiye'de birçok reform yapılmıştır; çok partili siyasi hayata geçilmiş, ekonomide ve siyasette liberal eğimler hâkim konuma gelmiş ve geleneksel dış politika çizgisinden vazgeçilmiştir. Marshall Planı ve Truman Doktrini ile Türkiye artık ABD'nin müttefiki olmuş ve Demokrat Parti döneminde Kore'ye gönderilen askerler ile 1952'de NATO'ya kabul edilmiştir. NATO üyeliğinden sonra Batı'nın Türk dış politikasındaki önemi ve ağırlığı oldukça artmıştır. Türkiye'nin Batı Bloğunda yer almasının en önemli belirleyicilerden biri şüphesiz II. Dünya Savaşı yıllarından başlayarak savaş sonunda artan SSCB tehditleri olmuştur. Bu çalışma ile II. Dünya Savaşı sırasında ve sonrasında artan Sovyet tehditlerinin Türkiye'nin Dış Politikasına nasıl yön verdiği analiz edilecektir. Bu çalışmanın temel sorunsalı; İkinci Dünya Savaşı sonrasında Sovyet tehditlerinin Türk Dış Politikasını nasıl etkilediğini ortaya koymaktır. Bu sorunsalı analiz ederken soracağımız soru;“Türkiye'nin savaş sonrasında Batı Bloğuna katılmasında SSCB tehditlerinin etkisi var mıdır?”olacaktır.
Özet (Çeviri)
The general trend of Turkish foreign policy during World War II was over to go to war. Turkey showed vary according to the course of the war this policy. Who prefer to remain neutral and non-war Turkey at the beginning of the war, in the middle of the war seriously deviated from this policy. The most obvious example of this situation is starting to act against England and France and close to signing the Treaty of the Triple Alliance. With the onset of war in 1939, Britain, France and Russia on the island in order to convince Turkey to enter the war and despite Casablanca to Conference Call; Turkey has managed to stay out of the war at a time. After being given the outcome of the war was Turkey entered the war on the side of the Allies. Allied State of the Yalta Conference, the United Nations would participate only with a description of the country declared war on Germany on February 23 until March 1, 1945 Turkey declared war on Germany in 1945 and has been involved in the war. The Second World War has been a disaster for Europe in every respect. Economic, social and political crisis out of the millions of people lost their lives in this war. The winners of the war, the US and the USSR, due to the differences in ideology but argued that they plan to cooperate for the reconstruction of Europe failed to achieve this goal. From this date, the world has begun to take shape in two blocks around the two new power. Many countries have felt that he had to choose between these two blocks. After the Second World War, Turkey, USSR itself Kars, Ardahan and throat due to demand from base has preferred to use the West Block. This is why many reforms have been made in Turkey; has passed a multi-party political life, the liberal slant in the economy and politics have become dominant position and has abandoned the traditional foreign policy line. The Marshall Plan and Truman Doctrine was no longer an ally of Turkey and the Democratic Party during the 1952 US troops sent to Korea was adopted by NATO. West's importance in Turkish foreign policy and NATO after the weight has increased considerably. I doubt one of the most important determinants of Turkey's place in the Western Block. Starting from the end of the war has increased the threat of the USSR in World War II. I with this study. The growing Soviet threat during and after the Second World War will be given directions on how to analyze Turkey's foreign policy. The central problematic of this study; The Soviet threat after World War II is to determine how they affect Turkish foreign policy. Question we ask when analyzing this problematic;“Turkey's joining the West Block after the war there is the influence of the Soviet threat?”It will be.