5811 sayılı Bazı Varlıkların Milli Ekonomiye Kazandırılması Hakkında Kanunun vergi affı kapsamında mali açıdan değerlendirilmesi
5811 National Announcement of Certain Assets About the Economy improvement aff under tax law evaluation of the financial perspective
  1. Tez No: 425060
  2. Yazar: MUSTAFA BAŞA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENDER GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Affı, Varlık Barışı, Tax, Tax Amnesty, Being Peace
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tarih boyunca af kavramı bütün hukuk sistemlerinde yerini almış, kesin bir tanımı yapılmamakla beraber sürekli olarak uygulanmıştır. Vergi affı kavramının da vergi hukukunda dolayısıyla uygulamadaki vergi kanunlarında tanımı tam olarak yapılmamış ancak vergi affı ülkemizde Cumhuriyet' in ilanından bugüne kadar sık sık uygulanmıştır. Devletler giderlerini karışılmak amacıyla kaynak oluşturmak için her zaman değişik isimler altında gerçek ve tüzel kişileri vergilendirmek suretiyle vergi geliri elde etmişlerdir. Vergilendirmeye ilişkin usul ve esaslar vergi kanunlarında belirtilişmiş buna mukabil belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket eden gerçek ve tüzel kişilere cezalar öngörülmüştür. Vergi affı, devletin öngörülen cezalar ile tahsil edilmesi hedeflenen vergi alacaklarının bir kısmının ya da tamamının tahsilinden vazgeçmesidir. Vergi affı aynı zamanda kayıt dışı bulunan ve ekonomik dolaşıma kazandırılmak istenen varlık ve kazanç sahiplerine varlık ve kazançlarını kayıt altına almaları durumunda kolaylık sağlanması amacıyla da çıkarılmıştır. Bu tür vergi afları uygulamada“Varlık Barışı”olarak adlandırılmıştır. Ülkemizde 2014 yılında kadar başka hükümler yanında vergi affı hükümlerinin de yer aldığı ya da sadece vergi affı hükümlerinin yer aldığı 33 adet kanun çıkarılmıştır. Vergi afları genellikle değişik isimler altında ve çeşitli sebeplerle yasalaştırılarak uygulamaya konulmuştur. Düzenlenen vergi affı kanunlarının gerekçelerine bakıldığında bu kanunlar daha çok ekonomik, mali, teknik ve idari sebeplerle çıkarılmıştır. Sadece 1960 ve 1980 yılları arasında çıkarılan af kanunların düzenlenmesinde ise siyasi ve ekonomik nedenler öne çıkmış devlet toplumu rahatlatmak amacıyla alacaklarından kısmen veya tamamen vazgeçmiştir. Yaşanan ekonomik ve siyasi krizler nedeniyle ülke ekonomisinin olumsuz etkilenmesiyle beraber bu olumsuzluklar neticesinde vergisel yükümlülüklerini yerine getiremeyen mükelleflere yükümlülüklerini yetire getirmeleri amacıyla bir şans verilmesi ve vergi idareleri ve vergi yargısı üzerindeki iş yükünün azaltılması açısından vergi affı genellikle savunulmuştur. Buna mukabil vergi ahlakını bozması vergilendirme de adalet ve eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle de hep eleştirilmiş bir nevi dürüst mükelleflerin cezalandırıldığı savunularak vergi affına karşı çıkılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of forgiveness throughout history have taken place in the whole legal system is applied continuously although there was no strict definition. The definition in practice due to tax laws in the tax law concept of tax amnesty fully yet but our country tax amnesty Republic's often been applied since the announcement. States to generate resources to interfere in the income tax expense have always achieved by natural and legal persons subject to taxation under different names. Taxation is specified on the principles and procedures were correspondingly act contrary to established principles and procedures of the real and legal persons in tax law penalties are provided. Tax amnesty, the state provided for a portion of the targeted tax will be charged with criminal or a waiver from the entire collection. Tax amnesty also records in non-economic situation and is issued in order to ensure ease of movement should acquire the assets and the recording of assets and earnings with the earnings. Such tax amnesties practice“Being Peace”has been called. Our country has been removed, which also includes the tax amnesty provisions or only tax amnesty law 33 which includes provisions in addition to other provisions until 2014. Tax amnesties have often been put into practice enacted under different names, and for various reasons. When the grounds of the tax amnesty law held that laws are more economic, financial, technical and administrative reasons were removed. Only if the regulation of the amnesty law enacted in 1960 and 1980 year between political and economic reasons will come forward to relieve the state of society is partially or completely waived. The economic and political crisis due to the country's economy adversely affected along with the issuance of a chance in this negative result in order to bring to afford their obligations to taxpayers who cannot fulfill their tax obligations and tax administration and tax tax amnesty in terms of reduction of the workload on the judiciary is often advocated. Correspondingly tax corrupting morality of taxation on the grounds that it is contrary to justice and equality have always been a kind of criticism was opposed to amnesty, arguing that the punishment of honest tax payers.