İşgören iş tatmini ile işgören performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 425067
  2. Yazar: EYUP YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK TANRIVERDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş tatmini, işgören, performans, işgören tatmini, Job satisfaction, employee performance, employee satisfaction
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu araştırmanın amacı, işgören iş tatmini ile işgören performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında; 2015 yılana kadar bir kamu kurumunda aynı mesleği yapmış veya kurumdan ayrılmış eğitim düzeyleri en az lisans mezunu kişilere uygulanmıştır. Evren grubundan 702 işgörene elektronik ortamda anket dağıtılmış ve bunlardan 209 işgörenden geri dönüş alınmıştır.Araştırmada tarama modeli kullanılmış; işgören iş tatmini ve işgören performansı arasındaki ilişkiyi incelemek için işgörenlere toplam 2 ölçek kullanılmıştır. Ayrıca işgörenlere kişisel bilgilerini içeren sorular yöneltilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde, SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows programı kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca t-testi, Tek yönlü (One way) Anova testi ve Tukey Post Hoc testi kullanılmıştır. Araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiyi Pearson korelasyon, etki ise regresyon analizi ile test edilmiş, elde edilen bulgular %95 güven aralığında %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda iç kaynaklı iş tatmini ile işgören performans düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunduğu iç kaynaklı iş tatmini arttıkça işgören performans düzeyi artmakta; dış kaynaklı iş tatmini ile işgören performans düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmadığı görülmüştür. Genel iş tatmini ile işgören performans düzeyi açısından anlamlı ilişki bulunduğu ve iş tatmini arttıkça işgören performans düzeyi artmaktadır. Araştırmada ayrıca bulgular tartışılmış sonuçları kamu kurumlarında çalışan işgörenlerin tatmin ve performans düzeyleri hakkında ilgili kişilere öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between employee job satisfaction and employee performance. Research was made among the same profession group, employees working in a public institution or who left the organization until 2015. The group members' education level is university or higher. The survey was distributed electronically to 702 employees choosen from the universe group, 209 of them returned the survey completed. Scanning model was used in this study. To investigate the relationship between employee satisfaction and employee performance, Minessota Job Satisfaction Questionnaire and Employee Performance Scale was used. Further questions including the personal information of employees were asked as well. The statistical analysis of the data was made using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows. In the data analysis, t-test, one-way ANOVA and Tukey post hoc test was used for testing. To determine the relationship between the dependent and independent variables, Pearson's correlation effects were tested and the regression analysis was used, the results obtained were evaluated in the 5% significance level of 95% confidence interval.Research results show that there is a significant relationship between intrinsic job satisfaction and employee performance level. As the intrinsic job satisfaction increases, the employee performance level was increasing as well. It was observed that there is no significant correlation between employee performance levels and external job satisfaction.There is a significant relationship in terms of overall job satisfaction and employee performance levels. Increase in job satisfaction levels increases employee performance. In this thesis, findings of the research were discussed as well. Findings of the research were also presented as suggestions for people concerned about employee satisfaction and performance levels in public institutions.