Birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuran hastalarda fonksiyonel somatik belirtilerin incelenmesi
Functional somatic symptoms on primary care patients
- Tez No: 425077
- Danışmanlar: PROF. DR. CAN TUNCER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: depresyon, somatik yakınmalar, ağrı, birincil sağlık hizmetleri, depression, somatic symptoms, pain, primary care
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırma, birinci basamak sağlık hizmetlerinde sık rastlanan ağrı yakınmalarını ve depresif belirtileri incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın 40 katılımcısı, cinsiyet koşulu getirilmemesine rağmen kadın katılımcılardan oluşmuştur. Araştırmada katılımcıların sosyodemografik özelliklerinin, somatik yakınmalarının ve depresif belirti şiddetlerinin birbirleriyle ilişkili olarak farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Bu amaçla, somatik yakınmalar ile hekime başvuran hastaların ağrı türleri hekim tarafından tespit edilerek daha sonra katılımcılardan sosyodemografik veri formu ve Depresif Belirti Envanteri (DBE)'ni doldurmaları istenmiştir. Katılımcıların demografik özelliklerine göre somatik yakınmalarında ve depresif belirti şiddetlerinde farklılık bulunamamış, depresif belirti şiddetine göre somatik belirtilerde bir farklılık yahut somatik yakınma şiddetine göre depresif belirti şiddetinde bir farklılığa rastlanmamıştır. Bunun katılımcı sayısının yetersiz olmasından kaynaklandığı düşünülmüştür. Diğer yandan araştırmanın, somatik yakınmalarla başvuran hastaların depresif belirti şiddetlerinin anlamlı derecede yüksek (orta ve üzeri) olacağı beklentisi sayısal olarak doğrulanmış, katılımcıların %82,5'u orta ve üzeri depresif belirti puanı almıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the common functional somatic pain symptoms and depressive symptoms at primary care settings. 40 individuals participated to the study and there was no gender preference still all the participants were female. In this study, participants' demographic informations, their somatic complaints and severity o their depressive symptoms were investigated in relation to each other. Participants' somatic complaints detected by doctors and then they are asked to fill a sociodemographic infformation form and Depressive Symptom Inventory (DSI). According to the results that are obtained from analysis of participants' data, we did not catch any statistically meaningful and significant differences. It is thought that, this results may be caused by the unsatisfying number of participants. On the other hand, the expectancy that participants who visit doctor withh somatic complaints would have medium or higher level depressive symptoms is numerically confirmed. 82,5% of participants get medium or higher level depressive sypmtom scores. The results which obtained by the study has been discussed in the light of previous literature.