Hastalarda algılanan stres düzeyi ile gastrointestinal semptomlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between patients' perceived stress level and gastrointestinal symptoms
- Tez No: 895881
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Stres, gastrointestinal semptomlar, yaşam kalitesi, Perceived Stress, gastrointestinal symptoms, quality of life
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Gül Demet, ED. Hastalarda Algılanan Stres Düzeyi ile Gastrointestinal Semptomlar Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2024 Stres, günümüzde özellikle iş hayatında olmak üzere günlük yaşamın önemli bir parçası haline gelmiştir. Stresin literatürde; ülser, fonksiyonel gastrointestinal sistem (GİS) bozuklukları ile irritabl bağırsak sendromu (İBS) ve benzeri hastalıklarla ilişkisi kurulmuştur. Gastrointestinal semptomlar toplumda çok sık görülmesine karşın etiyolojisi tam olarak açıklanamamıştır. Bu araştırmanın amacı; hastalarda algılanan stres düzeyi ile gastrointestinal sistemdeki semptomların arasındaki bağlantıyı aydınlatmaya çalışmaktır. Kesitsel-tanımlayıcı şekilde gerçekleştirilen bu çalışmaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 307 hasta katılmıştır. Veri toplamak için kullanılan anket formu sosyodemografik özellikler, 14 sorudan oluşan Algılanan Stres Ölçeği ve 15 sorudan oluşan Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeğini içermektedir. Araştırmamıza katılan bireylerde algılanan stres toplam puanı ortalama 26,3±8,2 gelmiştir. Çalışmamızda bireylerde Gastrointestinal Semptom Derecelendirme Ölçeği total görülme oranı ise 33,3 bulunmuştur. Çalışmamızda algılanan stres düzeyi ile GİS semptom görülme sıklığı arasında pozitif korelasyonun olduğu bir ilişki saptanmıştır. Kadınlarda ve bekâr bireylerde, algılanan stres düzeyiyle beraber GİS semptomu fazla saptanmıştır ve alkol kullanımı olan ve sağlıklı beslenme alışkanlığı olmayan bireylerde iki ölçeğin tüm alt gruplarında puanın yüksek çıktığı görülmüştür. GİS semptomları özellikle birinci basamak sağlık hizmetlerinde sık karşılaşılan şikâyetlerdendir. Bu yüzden birinci basamak sağlık hizmetlerinde çalışan tüm hekimlerin GİS semptomlarının farmakolojik ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri konusunda güncel bilgilere sahip olması çok değerlidir.
Özet (Çeviri)
Gul Demet, ED. Evaluation of the relationship between patients' perceived stress level and gastrointestinal symptoms, Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Eskisehir, 2024. Nowadays, stress has become an important part of daily life, especially in business life. Stress in the literature; it has been associated with ulcers, functional gastrointestinal system (GIS) disorders, irritable bowel syndrome (IBS) and similar diseases. Although gastrointestinal symptoms are very common in society, their etiology has not been fully explained. The purpose of this research; to try to elucidate the connection between the level of perceived stress in patients and the symptoms in the gastrointestinal system. 307 patients who applied to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Family Medicine Polyclinic participated in this cross-sectional-descriptive study. The survey form used to collect data included sociodemographic characteristics, the Perceived Stress Scale consisting of 14 questions, and the Gastrointestinal Symptom Rating Scale consisting of 15 questions. The average total score of perceived stress among the individuals participating in our research was 26.3±8.2. In our study, the total prevalence rate of Gastrointestinal Symptom Rating Scale in individuals was found to be 33.3. In our study, a positive correlation was found between perceived stress level and the frequency of gastrointestinal symptoms. While gastrointestinal symptoms were found to be higher along with the perceived stress level in women and single individuals, scores in all subgroups of the two scales were observed to be high in individuals who use alcohol and do not have healthy eating habits. Gastrointestinal symptoms are common complaints, especially in primary health care. Therefore, it is very valuable for all physicians working in primary health care to have up-to-date knowledge of pharmacological and complementary treatment methods for gastrointestinal symptoms.