A comparative study of the road metaphor in American fiction in the novels on the road, revolutionary road and the road
Amerikan kurgusundaki yol metaforunun yolda, devrim yolu ve yol romanlarında karşılaştırmalı çalışması
- Tez No: 425139
- Danışmanlar: DR. JEFFREY HIBBERT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Karşılaştırmalı Edebiyat, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, Comparative Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kerouac, Yates, McCarthy, Yol metaforu, Amerikan, Kerouac, Yates, McCarthy, Road metaphor, American fiction
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma Jack Kerouac'in Yolda (1957), Richard Yates'in Devrim yolu (1961) ve Cormac McCarthy'nin Yol (2006) romanlarını bir araya getirerek Amerikan kurgusundaki yol metaforunun yakın analizini yapmayı hedeflemiştir. Bu çalışma, sunulan üç yol romanının yolda olma kavramını ele alış şekillerine göre kıyaslayarak, yol metaforun algısına yeni alternatifler sunmak adına yürütülmüştür. Bahsedilen yol metaforu, genel olarak, mutluluk ve macera arayışı, özgürleşme durumu ve daha iyi bir özbenlik kavramına yönelik yapılan bir arayış olarak kabul gördüğünden, diğer olasılıklar metaforun tek taraflı bir değerlendirmeye tabi tutulmasının bir sonucu olarak arka planda kalmıştır. Kerouac, yolda olma durumunu maceracı bir anlatıma dönüştürerek, yol metaforunu yaygın olarak kabul gördüğü şekliyle ele alırken; Yates ve McCarthy yolun aslında durağanlık ve hayatta kalma savaşı gibi farklı amaçlara da hizmet edebileceğini göstermiştir. Son olarak, bu üç farklı Amerikan kurgu romanının yakın incelemesi, alternatif yaklaşımlar önererek ve yolda olmanın amacıyla ilgili karşıt elementleri ele alarak, yol romanına yaklaşımın değişmesine olasılık yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to provide a close analysis of the road as metaphor in American fiction by combining three different road novels On the Road (1957) by Jack Kerouac, Revolutionary Road (1961) by Richard Yates and The Road (2006) by Cormac McCarthy. More precisely, this study is conducted to suggest new alternatives to the perception of the road metaphor by comparing these three road novels regarding to their approach to being on the road. Since the road metaphor is generally read as a search for joy and adventure, or as a journey of self- transformation, other possibilities for reading this trope are neglected. While Jack Kerouac presents an example of the road as a site of adventure and development, Richard Yates and Cormac McCarthy show how the road can serve alternate and contradictory purposes such as stasis and a battle for survival. Finally, the close analysis of these three American fiction novels gives rise to the possibility of changing critical approaches to the road metaphor by suggesting alternative readings and discusses different functions for the road novel.