The effect of the compensation system on the level of employees motivation : The role of the moderate variables in the effect relationships between compensation system and the level of employees motivation
Ücretlendirme sisteminin çalışanların motivasyon düzeyi üzerindeki etkisi: Moderatör değişkenlerin ücretlendirme sistemi ve çalışanların motivasyon düzeyi arasındaki rolü
- Tez No: 425145
- Danışmanlar: Assist. Prof. Dr. DUYGU TÜRKER ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücretlendirme sistemi, çalışanın motivasyon düzeyi, denetçi desteği, meslektaş desteği, paranın anlamı
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Örgütler arasındaki rekabetin artması, tüm örgütlerin başarısının bir anahtarı olan motivasyon kavramı üzerine yoğunlaşmasına yol açmıştır. Bu nedenle, son zamanlarda, iyi bir ücretlendirme sistemini oluşturmak çalışanların içsel ve dışsal memnuniyetini sağlamak açısından önemli hale gelmiştir. Bu çalışma, Irak'ta faaliyet gösteren bir hastanede ücretlendirme sistemi ile çalışan motivasyonu düzeyi arasındaki ilişkinin etkisini araştırmayı ve yönetici desteği, meslektaş desteği ve paranın birey açısından ifade ettiği değer değişkenlerinin bu ilişki üzerindeki moderator etkisini bulmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Azadi hastanesinde çalışan 118 katılımcıdan oluşan bir örneklem üzerinde bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, ücretlendirme sistemi ile çalışan motivasyonu düzeyi arasındaki ilişkisinin yanı sıra, moderatör değişkenlerin ücretlendirme sistemi ile çalışan motivasyonu düzeyi üzerine etkisi de araştırılmıştır. Çalışmanın temel sonucu, içsel ödüllendirme ile içsel motivasyon arasındaki ilişkinin zayıf ve olumsuz olmasıdır, bununla birlikte, dışsal ödüllendirme ile dışsal motivasyon arasındaki ilişki de oldukça zayıftır. Ayrıca, çalışma paranın, çalışanların motivasyonundaki en önemli unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Buna göre motivasyonun, çalışanların ihtiyaçlarına ve isteklerine göre düzenlenen ödüllere göre oluşturulan iyi bir ücretlendirme sistemi üzerine inşa edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing competition among organizations leads to more emphasis on the concept of motivation, which is a key factor to success for all organizations. Therefore, it has been recently realized that creating a good compensation system is important for employees to meet their intrinsic and extrinsic needs. This study aims at examining the relationship between compensation systems and the level of employees' motivation in a hospital in Iraq and determining the effect of the moderator variables of supervisors' support, coworkers' support and the value of money in the proposed relationship. In doing so, a survey was conducted on a sample of 118 respondents at Azadi Hospital. The study tries to determine the extent of the link between the compensation system and level of employee's motivation. It is also to verify the effect of the moderator variables affecting to the relationship between the compensation system and the level of employees' motivation. The major conclusion of the study was that weak and negative relationship has been noticed between intrinsic rewards it shows from F (t) (1,116) = 3.923 > F (c) =0.124.It accounted for the 0. 01 % which is very weak affects relationship between intrinsic rewards and intrinsic motivation. As well as a weak relationship between extrinsic rewards and extrinsic motivation the F (t) (1,116) =3.923 > F(c) =0.842 and the P value = (0.361) which is less than the significant of the study value (0.05). The result has revealed that money is the most important factor in motivating employees. Therefore, it was recommended that the motivation should be built on a good compensation system by providing rewards to the employees based on their needs and desires.