Tommaso Campanella ve Francis Bacon'ın ütopyalarındaki ideal toplum ve eğitim anlayışları
Tommaso Campanella and Franci̇s Bacon's ideal community and education comprehensions in their utopias
- Tez No: 425233
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH DURAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ütopya, Güneş Ülkesi, Yeni Atlantis, Campanella, Bacon, Utopia, The City of the Sun, The New Atlantis, Campanella, Bacon
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada Tommaso Campanella'nın Güneş Ülkesi ve Francis Bacon'ın Yeni Atlantis adlı eserleri çeşitli yönleriyle karşılaştırılmıştır. Ortaçağ ve Rönesans Avrupa'sının dönemsel izlerini taşıması, klasik ütopya örnekleri olması, birbirine yakın zamanlarda yazılması, içerikleri ve yazarlarının bilim dünyasında özgün işler başarması nedeniyle her iki ütopya örneği incelenmiştir. Campanella, Platon ile Thomas More'un ütopyalarındaki toplumsal modeli örnek almış, sosyal devlet modeli diyebileceğimiz bir ütopya modeli sunmuştur. Bacon, ortaya koyduğu fikirler ve çalışmalarla modern bilimin öncüleri arasında yer almış, ütopyasında da hayal ettiği bilim evi modelini sunmuştur. Eserde yer alan ve yazıldığı dönem göz önüne alındığında hayal gücünü zorlayan fikirler ve tasarımlar, günümüz insanı için sıradanlaşmış ve eskimiş kavramlar gibi görünse de, geleceği kurmakta ütopyanın gücünü göstermesi bakımından her iki ütopya örneği de önemlidir. Çalışmanın sonunda ütopyanın toplumsal, siyasal, eğitim ve bilim alanındaki katkılarına örnek olmaları bakımından Güneş Ülkesi ve Yeni Atlantis adlı eserlerin değerini koruduğu ve yeni çalışmalara örnek olabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Tommaso Campanella's Sun of the City of the Sun and Francis Bacon's the New Atlantis books were compared in varios ways. Both of these utopia examples were surveyed because of that they carry Middle Ages and Ronesans Europe's periodic impressions, they are the examples of classical utopia, they had been written at near times to each other, and their writers and contents succeeded many unique Works in science World. Campanella, has taken an example of Platon and Thomas More's community model in the utopias and he has presented an utopia model that we can call social governmet model. Both of the utopia examples are important that they Show the power of utopia that foundaiton of the future however, the ideas and design that forces imaginativeness considering their period, look like getting ordinary and old concepts. At the end of the study it has been determşned that The City of The Sun and The New Atlantis boks that they are model of contributions to social, political, education and science areas, preserved their value and they are the model of the new studies.