Banka tahvil ihraçlarının firma değerine etkisi: Borsa İstanbul'da bir uygulama
Effect of bond issuance on bank market value: A study in Istanbul stock exchange
- Tez No: 425239
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ÇUKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tahvil İhracı, Banka Piyasa Değeri, Olay Çalışması, Borsa, Bond Issue, Bank Market Value, Event Study, Stock Market
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ülkemizde borsa benzeri faaliyetler 1866 yılında Osmanlı döneminde başlamış olup, tahvil kavramı ise ülkenin içinde bulunduğu finansal sıkıntıdan kurtulmak için kullanılan başlarda Batılı ülkelerden özenilerek çıkartılan bir borçlanma aracı olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde yoğunlukla 2005 yılından itibaren özel sektör firmaları tarafından kullanılmaya başlanan ve son yıllarda en fazla kullanılan menkul kıymetlerden birisi olmaktadır. Son zamanlarda piyasada işlem hacmi en yüksek menkul kıymetler hisse senedi ve tahvillerdir. Bu çalışmada tahvil ihraçları ele alınacak ve bankaların piyasa değerine etkisi olup olmadığı olay çalışması metodu ile analiz edilecektir. Tahvil ihraçlarının, firmanın gerçekleştirmiş olduğu ihraç büyüklüğü, tahvilin vadesi, faiz oranı ve para birimi, firma büyüklüğü ve tahvil türü gibi birçok faktör göz önüne alındığında banka piyasa değeri üzerinde etkili olması beklenir. Bu etki genellikle olay penceresinde Anormal Getiri (AG) ve değişik olay pencerelerinde ortaya çıkan Kümülatif Anormal Getiri (KAG) ile ölçülür. Firmaların gerçekleştirmiş olduğu ihraçlar birebir analiz edildiğinde yoğunlukla AG tespit edilirken, toplulaştırılmış verilerle yapılan analizlerde aynı güçlü etki görülmemiştir. Firmaların ihraç büyüklüklerinin toplam aktiflerine oranı göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede yüksek miktarlı ihraçlarda negatif ve pozitif AG elde edilirken, küçük miktarlı ihraçlarda genellikle AG'ye rastlanmamıştır. Aynı zamanda firmaların ilk ihraç tarihlerinde de pozitif KAG elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In our country activities like stock market have been started since 1866 in Ottoman Period. The term of bond in the beginning used to get rid of dept for country. İn our coutry was issued bond as a dept instrument and it emerged enviably to Western Country. Nowadays bond is one of the most used security issuance and bond has been used generally by private sector firms since 2005. Recently, the highest trading size securities in the market equity shares and bonds. This study is dealt with bond issues which is analyzed to bond issues effect of firms market value or not by event study method. Bond issues are expected to effect on firm market value when we take into account the firm issue size, bond maturity, interest rate and currency, firm size and type of bond. This effect is usually measured by Abnormal Return (AR) in event Windows and in the several different event windows is measured by Cumalative Abnormal Return (CAR). The results indicate that these firm bonds by individually produce AR, but the aggregation by several criteria don't exhibit a strong effect. Firms market value will be analyzed by the method of event study. In this event study is take into account to the ratio of issues sizes to total asset of the firms while acquiring pozitive and negative Abnormal Return (AR) in the large amount issue, It no usually found in the small amount issue. At the same time, date of first issue of the firms was obtained positive Cumulative Abnormal Return (CAR).