Yaşlıların yaşlılık algısı: Antalya/Finike ve Polonya/Rzeszow örneği
The elderly perception of old people: the case of Antalya/Finike and Polonya/Rzeszow
  1. Tez No: 425248
  2. Yazar: HACER AKÜLKÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZUHAL GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Demografi, Geriatri, Sosyoloji, Demography, Geriatrics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kültürel Farklılık, Sosyal Gerontoloji, Toplumsal Değişim, Yaşlı, Yaşlı Algısı, Cultural Differences, Social Gerontology, Social Change, Old, Elderly Perception
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
İnsanlık tarihi ilk defa demografik değişim süreci ile karşı karşıyadır. Bu tarihi gelişim ve dönüşüm sürecinde, Dünya genelinde; yaşlı insan sayısının artış göstermesi, doğum oranlarının azalması, tıbbi teknolojinin ve hijyenik koşulların her geçen gün iyileştirilmesi önemli faktörlerdir. Gelişmiş olan birçok ülkede yaşlı nüfus sayıca ve oran olarak daha fazla olsa da, geleceğin yaşlı nüfus potansiyelini Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler oluşturmaktadır. Demografik yapıdaki bu değişim sadece niceliksel bir değişim olarak görülmemelidir. Toplumsal sistemin yaratıcısı olan sosyal, ekonomik, politik ve kültürel vb. yapılar da bu değişiklikten etkilenmektedir. Bu çalışmadaki amaç ise kültürel faktörlerin yaşlı algısını ne şekilde etkilediğini görebilmektir. Yani yaşlı algısında kültürel açıdan benzerliklerin ve farklılıkların neler olduğu bilgisine ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın saha çalışması iki aşamalı yürütülmüş olup bunlardan ilki Polonya'nın Rzeszow şehrinde, diğeri de Antalya'nın Finike şehrinde gerçekleştirilmiştir. Saha çalışmasında veri toplama tekniklerinden anket yöntemine başvurulmuştur. Ayrıca tüm çalışma zengin bir literatür taraması ile desteklenmiştir. Çalışmanın sonuç kısmına baktığımızda farklılıklar mevcut olsa da uç noktada bir farklılık görülmemiştir. Yaşlıların gerek şehirlere göre gerekse cinsiyete göre vermiş oldukları cevaplar iki şehir arasında benzerliklerin de olduğu sonucunu ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
The history of humanity is facing a process of demographic change for the first time. In this historical development and the process of transformation, throughout the world; the increase in the number of elderly people, reduction of the birth rate, every day that goes by improving of the medical technology and hygienic conditions are the significant factors. Although the number and the proportion of elderly population in the developed countries are higher, the potential of the elderly population will be constituted by developing countries such as Turkey in the future. This change in demographics should not be seen just as a quantitative change. The social, economic, political and cultural structures, as a creator of the social system, are affected by this change. The aim of this study is to discuss how the cultural factors that affect the perception of the elderly, that is, trying to obtain the knowledge about cultural similarities and differences in the perception of the elderly. The two-stage fieldwork was carried out firstly in the city of Rzeszow, Poland, and the other was carried out in Finike, a county of Antalya. In fieldwork, the survey methods used as data collection techniques. In addition, all work was supported by rich literature. When viewing the results of the study, although some differences exist, extreme differences are not observed. The responses according to the cities they live in and their gender have revealed the conclusion that there are similarities in the perception of the elderly between the two cities.