Bilgi ve iletişim teknolojilerinin örgüt içi iletişime etkisi: Türkiye Oryantiring Federasyonu örneği
The effect of organizational communication of information and communication technology: The case of Turkish Orienteering Federation
  1. Tez No: 425250
  2. Yazar: KADİR YILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ ÖZSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, İletişim Bilimleri, İşletme, Sports, Communication Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Yönetimi, Spor Federasyonları, Oryantiring, İletişim, Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Sport Management, Sport Federations, Orienteering, Communication, Information and Communication Technologies
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu araştırmada, bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye Oryantiring Federasyonu'nun örgüt içi iletişim sürecine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, model olarak nitel araştırma yöntemlerinden uygulama odaklı eylem araştırmasının tercih edildiği deneysel bir araştırmadır. Türkiye Oryantiring Federasyonu'nda yaşanan iletişim sorunlarının belirlenmesi amacıyla federasyonun çeşitli kurullarında ve il temsilciliklerinde görev yapan, ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilmiş toplam 12 kişi ile yüz yüze görüşme gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemleriyle elde edilen veriler, yapılan analizle dört tema altında incelenmiştir. Görüşmeler sonucunda belirlenen iletişim sorunlarının BİT ile giderilmesi amacıyla ağ tabanlı bir yazılım modülü geliştirilmiş ve 3 aylık süreyle Oryantiring Federasyonu personeli, kurulları ve il temsilcilerinin kullanımına sunulmuştur. Geliştirilen ağ tabanlı yazılım modülü federasyonun tüm organlarıyla bir bütün olması ve çalışanlarında bu bütünün parçaları olmaları sebebiyle, sadece örneklem grubuna değil, merkez ve taşra teşkilatı dâhil bütün kurum personelinin kullanımına açılmıştır. İçerisinde kısa mesaj, görüntülü görüşme, e-posta, çevrimiçi forum, çevrim içi müsabaka planlama, bilgi arşivleme, hakem, kulüp ve okul modüllerinden oluşan sistem 2256 kişi tarafından kullanılmıştır. Eylem sonrasında aynı araştırma grubuyla ikinci görüşmeler gerçekleştirilmiş, nitel analiz sonucunda uygulama modülünün etkisinin bilgi paylaşımı, yönetsel boyut, hızlılık, güdülenme ve arşivleme temalarında değerlendirilebileceği saptanmıştır. Eylem sonrasında yapılan nitel görüşmelerin çözümlemesi alanında uzman 4 akademisyen tarafından yapılmıştır. Araştırmanın güvenirliğinin sağlanması aşamasında basit uyum ve kappa katsayıları hesaplanmıştır. Eylem öncesi görüşmeler için 0.79 seviyesinde ileri düzeyde ve eylem sonrası görüşmeler için ise 0.82 düzeyinde çok ileri düzeyde uyum saptanmıştır. Araştırma sonucunda federasyonun örgüt içi iletişim sürecine ilişkin katılımcı görüşlerinden çıkan kodlar doğrultusunda personelin örgüt içi iletişim sürecinde BİT'lerin önemli etkisi olduğu ortaya çıkmıştır. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinin, spor federasyonlarında uygulama neticesinde federasyon personelinin, kurul üyelerinin ve il temsilcilerinin etkileşimlerinde, bilgi paylaşımında, arşivlemede, bilgi aktarımında kolaylık sağlamada, bilgilerin saklanmasında ve bireylerin motivasyonel gereksinimlerinde olumlu etkileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate the effect of information and communication technology on the process of organizational communication of Turkish Orienteering Federation.This study was an experimental research in which practice-based action research was preferred as model within qualitative research methods. Face-to-face interviews with 12 persons, selected with criterion sampling method from various boards and city councils of the federation, were conducted in order to determine the communication problems in Turkish Orienteering Federation. Four themes were used to analyses the data obtained with qualitative research methods. A network-based software module was developed to solve the communication problems, which were determinated as a result of interviews, with ICT and was made available to the personnel, boards and city councils in Orienteering Federation for 3 months. Since the federation comprises a whole with all departments and personnel are the integral parts of it, this network-based software module was made available to all personnel of the institution including the central and provincial organizations, not just for the sample group. The system, consisting of short message service, video talk, email, online forum, online competition planning, information archiving, referee, club and school modules, was used by 2256 persons. Second interviews were conducted with the same persons after the practice, and it was established that the effect of the implementation module can be evaluated on the themes of information sharing, administrative dimension, fastness, motivation and archiving, as a result of the qualitative analysis. The analyses of qualitative interviews were made by four academicians who are experts in the field. Simple adaptation and kappa coefficient were calculated to ensure the research reliability. High reliability at the level of 0.79 for pre-practice interviews and very high rate of conformity at the level of 0.82 for post-practice interviews were detected. At the end of the research, it was detected that ICTs have an important effect in the process of organizational communication of personnel, in the direction of the codes obtained from interviews related to the process of organizational communication of the federation. It was seen that Information and Communication Technologies are positive effective in interactions of personnel, committee members and city councils, and in information sharing, archiving, simplicity of information transfer, information storage and motivational needs, in consequence of implementation in sport federations.