Denetim komitesinin finansal raporlama kalitesi üzerindeki etkisi
Audit committee' s effect on financial reporting quality
- Tez No: 425278
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Denetim Komitesi, Finansal Raporlama, Kalite, Kar Yönetimi, BİST, Audit Committee, Financial Reporting, Quality, Earnings Management, BİST
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Muhasebe bilgi kullanıcıları işletmeler hakkında bilgi sahibi olmak veya herhangi bir karar almak için finansal raporlardan yararlanmaktadırlar. İşletmeler ise finansal raporlar aracılığı ile muhasebe bilgi kullanıcıları ile iletişim kurmaktadırlar. Bu karşılıklı etkileşimin sağlıklı yürütülebilmesi ancak, kaliteli finansal raporlar sayesinde gerçekleştirilmektedir. Finansal raporlama kalitesinin ölçülmesi oldukça karmaşık bir yapıyı ifade ederken, iç kontrol, iç denetim ve bağımsız denetim birimlerinin gerçekleştirdiği kaliteli faaliyetlerin toplam sonucu olduğu söylenebilir. Yeni TTK' da işletmelerin kurması gereken komitelere yer verilmiştir. Bu komitelerden en dikkat çekeni, iç kontrol, iç denetim ve bağımsız denetim birimleri ile ilişkileri ve söz konusu birimlerle muhasebe bilgi kullanıcıları arasında köprü görevi görmesinden dolayı Denetim Komitesi olmuştur. Denetim Komitesi' nin görev ve sorumlulukları ile finansal raporlama kalitesine olumlu katkı sağlaması beklenmektedir. Çalışmamızın ana amacı, denetim komitesi uygulamalarının finansal raporlama kalitesi üzerindeki etkisini incelemektir. Denetim komitesinin kurulmasının finansal raporlama kalitesi üzerinde etkili olup, olmadığı ve denetim komitesinin yapısal özelliklerinin (Bağımsızlık, Toplantı Sıklığı, Boyut) finansal raporlama kalitesi üzerinde etkili olup, olmadığı araştırma soruları olarak belirlenerek, iki soru çerçevesinde araştırma hipotezleri test edilmiştir. Hipotezlerin test edilebilmesi için Çok Değişkenli Regresyon Modeli kullanılmıştır. Çalışmamız dört bölümden oluşmakla birlikte, ilk üç bölüm, teorik açıklamaları içermektedir. Son bölüm ise teorik açıklamalar çerçevesinde BİST' te işlem gören işletmelerin denetim komitesi uygulamalarının finansal raporlama kalitesi üzerindeki etkisini incelemeye yönelik araştırmayı içermektedir. Çalışma sonuçlarına göre, denetim komitesinin kurulmasının finansal raporlama kalitesini arttığı tespit edilmiştir. Denetim komitesi yapısal özelliklerinden; Bağımsızlık ve Toplantı Sıklığı ile finansal raporlama kalitesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki tespit edilirken, denetim komitesinin boyutu ile finansal raporlama kalitesi arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Users of the knowledge of accounting utilize financial reports to get information of the corporations or make any decisions. Corporations, on the other hand, communicate with the users of the knowledge of accounting through financial reports. Conducting this mutual interaction is only developed by qualified financial reports. While the quality of financial reporting means a quite intrinsic structure hard to measure, financial reporting can be said to be the total result of qualified activities carried out by internal control, internal audit and independent audit. In the new Turkish Code of Commerce, the committees that the corporations should establish are included. The most outstanding one of these committees has been the Audit Committee because of its relationships with the units of internal control, internal audit and independent audit and because it has a task of a bridge between the units under discussion and users of the knowledge of accounting. Audit Committee is expected to make positive contribution to financial reporting quality with its duties and responsibilities. The main objective of our study is to examine the effects of audit committee practices on financial reporting quality. Whether the establishment of audit committee has effects on financial reporting quality and whether the f characteristic features of audit committee (independence, frequency of meetings, size) are effective on financial reporting quality were determined as the questions of research and research hypotheses were tested within the frame of two questions. Multivariate Regression Model was used to test the hypotheses. Our study is composed of four sections. The first three of which consist of theoretical explanations. The last section includes the research into studying the effect of audit committee practices of corporations operating in BIST on reporting quality within theoretical explanations According to the results of the research, establishing audit committee is determined to increase financial reporting quality. Of the characteristics features of audit committee' s, a statistically significant relationship was found between Independence and Frequency of Meetings, whereas no relationship was found between the size of audit committee and financial reporting quality