Hizmet işletmelerinde uygulanan ücretlendirme yönetiminin çalışanların performansı ile ilişkisi İstanbul İtfaiye Teşkilatı çalışanları üzerine bir alan araştırması
Relations with the performance of employees and pricing management implements in service enterprises, a field study on employees of Fire Brigade Organi̇zation in İstanbul
- Tez No: 425314
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN İŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ücret, Ücret Yönetimi, Ücret Sistemleri, Ücret Yönetim İlkeleri, Performans, Performans Yönetimi, Performans Değerleme, Performans Ölçme, Performansa Dayalı Ücretlendirme, Wages, Compensation Management, Wage Systems, Management of Wages Policies, Performance, Performance Management, Performance Appraisal, Performance Valuation, Performance-Based Pricing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Ücret konusu, geçmişten günümüze kadar ülkelerin kalkınmasında, sosyal gelişiminde ve istikrarın sağlanmasında çok önemli bir yere sahip olmuştur. Emeğin bedeli olarak ifade edilebilecek olan ücret, çalışan ve işveren arasındaki iş ilişkisinin önemli bir unsurudur. Ücret, işveren açısından bir maliyet unsuru iken, çalışan açısından gelir ve ekonomik gücün belirlenmesinde önemli bir etkendir. Çalışmanın teorik kısmında; ücret ve performansın alt başlıkları detaylı bir şekilde açıklanmış ve performans değerlendirme ile ücret arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın evreni ve örneklem büyüklüğü İstanbul itfaiye teşkilatında görev yapan personeli kapsamaktadır. Çalışmada, İstanbul İtfaiyesine bağlı olan; Kocasinan, Bakırköy, Fatih, Avcılar, Beylikdüzü, Şişli, Beyoğlu, Bağcılar, Başakşehir, Üsküdar ve Kadıköy gruplarında çalışan personel ve yöneticilerden oluşan katılımcılara, anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın amacına yönelik, değerlendirme tipinden oluşan 19 soru sorulmuş ve alınan cevaplar, SPSS programında Güvenilirlik, Regresyon, Anova ve Faktör analiz testleri kullanılarak istatistik teknikleriyle analiz edilerek sonuçlar yorumlanmıştır. Analizler sonucunda, ücret ile performansın çalışan verimliliğini pozitif yönde etkilediğine ve aralarındaki ilişkinin pozitif yönde olduğuna dair bulgular elde edilmiştir. Bu çalışmada, bir hizmet işletmesi olan itfaiye teşkilatlarında, çalışanların performansları, kurtarmış oldukları canlılarla en üst seviyede olmasına rağmen, aynı işleri yaptıkları halde, almış oldukları ücretin ve özlük haklarının değişik statülerle düzenlenmiş olması, itfaiye çalışanlarının performansını olumsuz yönde etkilediği sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Subject of wages, has been a very important place in the development of the country today as in the past, in ensuring stability and social development. Charges which may be expressed as the cost of labor, is an important element of the employment relationship between the employee and employer. Wages, while the cost factor for employers, employees and revenue terms is an important factor in determining the economic power. In the part of theoretical work, wages and salaries is explained in detail in the management concept of sub-headings defined performance concept, emphasized the importance of performance management, performance appraisal management, problems encountered in the assessment, after the announcement of the strategies that can avoid mistakes made in the performance evaluation between performance appraisal and salary relationships were examined. Research; include staff working in the fire brigade in Istanbul. In the study, which depends on the Istanbul Fire Department; Talas, Bakirkoy, Fatih, Avcılar, Beylikdüzü, Sisli, Beyoglu, Bağcılar, Başakşehir, Üsküdar and participants in Kadikoy group consisting of employees and managers, the survey was conducted. For the purpose of research, evaluation type, consisting of 19 questions he asked and the answers SPSS Reliability program, Regression, ANOVA, factor analysis tests were analyzed using statistical techniques and the results have been interpreted. According to the results, that affect employee productivity and performance with a positive charge is positive evidence that the relationship between them was obtained. In this study, in a service business with the fire brigade, the performance of employees, although living with at the highest level they have saved, even though they do the same jobs, the wages they received and to be arranged with different status of employee rights has emerged as a result affect the performance of firefighters working in a negative way.