Yazınsaldan görsel dile dönüşüm
Transformation of literary into a visual language
- Tez No: 425328
- Danışmanlar: PROF. CEBRAİL ÖTGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, Yazın, Görsel Dil, Çağdaş Sanat, Temsil, İmge
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
İnsan varlığının farkına vardığı günden beri imge üretmektedir. Yaklaşık otuz bin yıldır resim yaptığını bildiğimiz insan sadece altı bin yıldır okuyup yazmaktadır. Yazıdan önce söz, sözden önce de resim vardı, yazı da resimden dönüşmüştür. İnsanın sanat ile olan ilişkisi her dönemin kendi teknolojik, bilimsel, kültürel değişimleri ışığında oluşmuştur. Yazınsaldan görsel dile dönüşüm tarih boyunca farklı biçimlerde gerçekleşmiştir. Sanat birçok rolü birden üstlenmiş, dilin biçimlenmesine ve toplumun yapılanmasına, dinlerin yayılmasına katkıda bulunmuş, iktidarın propagandası olmuştur. Kültürler arası iletişimi sağlamış bilim ve teknolojiden hem etkilenmiş hem de ilerlemesini sağlamıştır.“Yazınsaldan Görsel Dile Dönüşüm”başlıklı bu tez, tarih boyunca yazınsal eserlerin görsel sanatlara nasıl yansıdığını yazı, imge, temsil, ekfrasis kavramları üzerinden araştırarak, sanatçının kendini ifade etme yolunda sanatsal dil oluşturma çalışmasıdır. Edebiyat ve plastik sanat arasındaki ilişki, yazınsal ve biçimsel arasında bir zıtlık olgusunu ifade etmez. İnsanın imge yaratma yolunda kullandığı iki farklı araç gibidirler. Birbirleri arasında etkileşerek yeniden üretim sürecini canlandırırlar. Birbirleri arasında ilişkisel bir etkileşim söz konusudur. Küreselleşen dünyada sanat, postmodern kültürün ifadesi olarak, evrensellik, ulus toplum gibi büyük söylemleri terk edip bireyin varlığını anlamlandırma ifadesi olarak beden, cinsiyet, kimlik, iletişim, etnik ve kültürel farklılıklar gibi sorunlara odaklanmıştır. Wittgenstein'ın“Dilimizin sınırları dünyamızın sınırlarıdır.”sözü kadar, artık görsel kültürün yükselişiyle gördüklerimizin sınırları da dünyamızın sınırları haline gelmiştir. Yazınsal eserler görsel sanatçılar için, çağdaş dünyada, artık amaç değil bireyin kendi anlatısı için birer araç olmuşlardır.
Özet (Çeviri)
Human being creates images from the day of the dawn of humanity. Man who invented reading and writing just six thousand years ago, was drawing and painting for about thirty thousand years. There was word before writing and drawings existed before verbal language. Paintings turned to writing. Human being's relation with art has changed according tecnhological, scientific and cultural developments. The transformation of literary into visual art has different forms in the history. Art has assumed many roles. It has contributed to the shaping of verbal languages, the structure of the society and the spreading of religions. It has become a propaganda of the Power. Art has provided the communications between cultures and has influenced developments in science and technology. This thesis titled“Transformation of literary into a visual language”is an attempt for developing a personal style in art by following the reflections how literary has turned to a visual art during the history. The study is concentrated on writing, image, representation and ekphrasis concepts. The relation between art and literature does not refer to an opposition. Both, litterary and visual art are two different instrument that are used to create imagery. They interact among each other to depict the re-production process. There is a relational interaction between each other. Art in the globalised world, as an expression of postmodern culture has abandoned the big discourses like Universality, Nation, and focused on issues about human body, gender, identity, ethnic and cultural differences to understand the existence of individual. Since“The limit of my language means the limit of my world.”, with the growth of visual culture, now what we see also draws the boundaries of our world. Literary works in postmodern world are no longer a goal, but a tool for expression of individual narration. Key Words Painting, Literary, Visual Language, Contemporary Art, Representation, Image