Türkiye'de köşe yazılarında 'Politika' kavramının eleştirel bir incelemesi
A critical review of the concept of 'Political' in columns in Turkey
  1. Tez No: 425359
  2. Yazar: AYBARS YANIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR BETÜL ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Journalism, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, politik olan, Chantal Mouffe, siyaset bilimi, siyaset felsefesi, köşe yazarları, merkez medya, Politics, the political, Chantal Mouffe, political science, political philosophy, columnists, mainstream media
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de politikanın gündelik algıdaki kavranışı problematize edilmiştir. Gündelik algıda politikanın yeri reel politik ve kurumsal çerçevenin içerisine konumlanmış ve bu çerçeve içerisine sıkışmıştır. Bu nedenle, öncelikle bu sıkışmayı şekillendiren politik pratikleri ve politika kavramını reel politika ile özdeşleştiren eksenleri belirlemek amacıyla üç politik moment ele alınmıştır. Bunun sonucunda, Türkiye'de politikaya dair hakim kavrayışı reel politik ile pekiştiren ve sınırlayan üç temel hat olarak şunlar belirlenmiştir: politikanın milli irade ve onun bir vasıtası olarak kabul edilen sandık ile özdeşleştirilmesi, toplumsal meselelerin çözümlenmesinin Anayasa'ya havale edilerek politikanın teknikleşmesi ve politikanın sokaktan ayrıştırılması. Hakim politika kavrayışının üzerinde oturduğu bu sacayağı sadece bir sıkışmayı ifade etmez aynı zamanda bir süreklilik de arz eder. Bu sürekliliği tespit etmek için çalışmanın ikinci bölümünde, Türkiye'de köşe yazarlarında politika kavramına dair kavrayışı izleyebileceğim iki güncel olay seçtim ve politikaya dair kavrayışın ilk bölümde belirlediğim sacayağı göz önünde bulundurulduğunda, bir süreklilik gösterdiğini gördüm. Politika kavrayışına dair“sıkışma”tespitini yapabilmek ve sürekliliği kavrayabilmek için ise Chantal Mouffe'un“politik olan”kavramını analitik bir araç olarak kullandım.
Özet (Çeviri)
The main issue of this study is to problematize the perpection of“politics”in Turkey. In average understanding, politics situate in instutional frame and are stuck in it. Therefore, three political moments are analyzed in order to specify the axis which identify reelpolitik with the concept of political and political practices shaping the constriction. These three basic lines, which consolidate and thus restrict the dominant understanding of politics in Turkey, are: identification the politics with national will and ballot box, a medium of national will; the technicization of politics by seeing the resolution of social problems through“Constitution”; isolation the politics from“street”. The dominant understanding of politics which locates in this trivet demonstrates not only restriction, but also continuity. In the second chapter, in order to identify this continuity, I choose two recent cases, through which I can follow columnists' understanding of politics, and find a continuity in the light of the trivet afore mentioned. I use Chantal Mouffe's concept of“the political”as an analytical way in order to comprehend the continuity and define the restriction about political understanding.