Geri Dön

Ebu'l-Berekât en-Nesefî'nin Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl adlı eserinde tefsir-te'vîl İlişkisi

Commentary – interpretation relationship in the Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl named book of Ebu'l-Berekât en-Nesefî

  1. Tez No: 425381
  2. Yazar: SIDDIK BAYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET NEDİM SERİNSU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Te'vil, Beyânî Kıyas, Burhânî Kıyas, İrfânî Kıyas, Usul, Commentary, İnterpretation, Qalamî-Fıqhî (Beyânî) Syllogism, Philosophic-Logical (Burhânî) Syllogism, Imaginative (Irfânî) Syllogism, Metods
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241

Özet

Ebu'l-Berekât en-Nesefî'nin Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl Adlı Eserinde Tefsir-Te'vîl İlişkisi Medârik gibi içinden türedikleri toplumların sosyal, psikolojik, ekonomik, tarihi ve antropolojik vakıasını tefsire taşıma kabiliyetini haiz ideolojik yanları ağır basan spesifik metinler, tefsir-te'vil ilişkisinin özgün örneklerini ihtiva eden dirayet türünde kaleme alınmış hususi metinlerdir. Medârik'i hususi kılan unsur ise yaslandığı epistemolojilerin çeşitliliğidir. Nitekim onda tefsir rivayetlerini istihdam eden nakil merkezli aklın yanı sıra analiz, sentez, soyutlama, kıyas gibi veri işleme yöntemlerini ustalıklı bir biçimde kullanan, kuşkulanan, sorgulayan, eleştiren ve gerektiğinde nassı tevil etmekten kaçınmayan başka bir aklın disiplinli ve uyumlu bir şekilde işlediğini görürüz. Bu akıl, kimi zaman kelâmî–fıkhî (beyânî) kimi zaman felsefî-mantıkî (burhânî) kimi zaman da imgelemci (irfânî) bir forma bürünür. Ancak bu bilgi türleri birbirlerinin alternatifi değil, bilakis diyalektik prensiplerle işleyen bütünlüklü bir yapının biri diğerinin yerine ikame edilemez, iç içe geçmiş, aynı kurucu metinleri açıklamak ve yorumlamak görevini üstlenen hayati parçaları mesabesindedirler. Bu sırada yazar, bütün bu görüngüleri belagat ilminin sağladığı yüksek edebi standartlarda ama okuru merkeze çekmeyi öngören bir aydın sorumluluğuyla sunmaya büyük bir özen gösterir.

Özet (Çeviri)

Commentary – İnterpretation Relationship in the Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl Named Book of Ebu'l-Berekât en-Nesefî Specific and ideologically overriding aspected textes as Medârik which has a capability of carrying it's society's social, psychological, economical, historical and anthropological events to commentary (tafsir) are a kind of dirâyet books that contains special examples of tefsir-tevil relationship. The fact that makes Medârik special is diversities of epistemologies' which it bases on. Thus in Medârik, other than a naql centered mind which contains commentary's rumors, it can be seen an another mind which suspecs, asks questions, critisizes and does not hesitate to interpret the evidence (nass) if it is necessary, uses data processing methods professionally as analysing, synthesis, abstraction, syllogism processes in a disciplined and consistent manner. This mind's form can be change from time to time. For example it can be qalami- fıqhî (bayanî), philosophic- logical (burhanî) or imaginative (irfânî). However, these different kind of informations are not alternative for eachother, on the contrary they are like a coherent structure's parts working with dialectic principles, telescopic and can not be competing. These crucial parts also help to explain and comment the similar founding textes. Meanwhile the author shows a great care to express these foresights within a great literary style in the charge of a highbrow who aims at centralizing reader.

Benzer Tezler

  1. Ebu'l Berekât en-Nesefî'nin 'Medâruku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl' adlı tefsirinde geçen şiirlerin incelenmesi

    Examination of the poems in Ebü'l-Berekât en-Nesefî's Commentary titled Medârikü't-Tenzil ve Hakâiku't-Te'vil

    NURİ AKYÜZ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2024

    DilbilimMardin Artuklu Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HAMİT SALİHOĞLU

  2. Ebü'l Berekât en-Nesefî'nin Medârikü't-Tenzîl adlı tefsirinde esbâb-ı nüzûl

    Asbâb al-nuzûl in Abu'l Barakât al-Nasafî's Madârik al-Tanzîl

    GÜLSÜM AKMAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinUşak Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NURULLAH DENİZER

  3. Ebü'l-Berekât en-Nesefî'nin Medârikü't-tenzîl'inde sahâbe tefsiri

    The commentary of the companions in Abu al-Berekat Nesefi's Medariku't-tenzil and hakaiku't-te'vil

    ABDULLAH TUNÇEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2022

    DinFatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL

  4. Ebu'l-Berekât en-Nesefî'nin kırâatları değerlendirme ve tercih yöntemi (Medâriku't-Tenzîl ve Hakâiku't-Te'vîl bağlamında)

    Ebu'l-Berekât en-Nesefi's method of evaluation and preference of qirâats (In context of Medâriku't-Tenzil and Hakâiku't-Te'vil)

    MUSTAFA SAYIN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    DinIğdır Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. HAYDER KHALEEL ISMAEL

  5. Nesefî tefsirinde belagat uygulamaları

    Eloqunce practices in exegesis An-Nasafi

    SEYİT YILDIRIM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    DinGaziantep Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. HALİL HACIMÜFTÜOĞLU