Ebü'l Berekât en-Nesefî'nin Medârikü't-Tenzîl adlı tefsirinde esbâb-ı nüzûl
Asbâb al-nuzûl in Abu'l Barakât al-Nasafî's Madârik al-Tanzîl
  1. Tez No: 660983
  2. Yazar: GÜLSÜM AKMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH DENİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'ân İlimleri, Esbâb-ı Nüzûl, Nesefî, Medârikü't-Tenzîl, Tafsir, the sciences of Qur'an, Asbāb al-Nuzūl, Nasafī, Madārik al-Tanzīl
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu tez, Ebü'l-Berekât en-Nesefî'nin dirayet tefsirleri kategorisinde yer alan Medâriküt-Tenzîl ve Hakâikü't-Te'vîl isimli tefsirinde esbâb-ı nüzule yaklaşımını konu edinmiştir. Tez, giriş ve iki bölümden oluşmuştur. Giriş bölümünde öncelikle araştırmanın konusu, önemi, amacı ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Nesefî'nin hayatı, ilmi kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verildikten sonra Medârikü't-Tenzîl isimli tefsirinin metodu ve kaynakları tanıtılmıştır. Daha sonra esbâb-ı nüzûl ilminin tanımı verilmiş ve esbâb-ı nüzûlü bilmenin önemine dair izahat yapılmıştır. Birinci bölümde Nesefî'nin Medârikü't-Tenzîl'de sebeb-i nüzûl rivayetlerini takdim tarzı ele alınmıştır. Rivayetleri takdim ederken kullandığı tabirler analiz edilmiş, rivayetler hakkında yaptığı değerlendirmelere yer verilmiştir. İkinci bölümde, müfessirin sebeb-i nüzûl rivayetlerini ele alış şekli ve kaynakları kullanma metodu incelenmiştir. Tüm bu konular hakkında örnekler verilmiş ve Nesefî'nin esbâb-ı nüzûl konusuna yaklaşımı ortaya konulmuştur. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi ile tez sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis focuses on Abu'l-Barakāt al-Nasafī's approach to asbab al-nuzūl in his interpretation named Madārik al-Tanzīl wa Hakāikü't-Te'vīl, which is included in the category of the dirayah tafsirs. The thesis consists of introduction and two chapters. In the introduction, the subject, importance, purpose and method of the research are emphasized first. Then, after giving information about Nasafī's life, his scientific personality and works, the method and sources of his work titled Madārik al-Tanzīl are introduced. Later, the definition of the science of asbâb al-nuzūl is given and an explanation is made about the importance of the knowledge of asbāb al-nuzūl. In the first chapter, Nasafī's style of presenting the narrations of asbāb al-nuzūl in Madārik al-Tanzīl is discussed. The expressions he used to present the narrations are analyzed and his evaluations about the narrations are studied. In the second chapter, the way in which the commentator deals with the asbāb al-nuzul narrations and his method of using resources are examined. Examples are given about all these issues and Nasafī's approach to asbâb al-nuzul is presented. The thesis is concluded by evaluating the data obtained.