Tanrı ve mükemmellik kavramı
God and the concept of perfection
- Tez No: 425394
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SAİT REÇBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Mükemmellik, Mükemmel Varlık, Tanrı, Mutlaklık, Sonsuzluk, Maksimallik, Zorunluluk, Zaman, Bilgi, Kudret, İrade, Varlık, Zorunlu Varlık, Ontolojik kanıt, Perfection, Perfect Being, God, Absoluteness, Infinity, Maximality, Necessity, Time, Knowledge, Power, Will, Existence, Necessary Existence, Ontological Proof
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 263
Özet
Tez, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde Tanrı hakkında düşünürken mükemmellik kavramının neden makul bir çıkış noktası ya da yöntem olabileceği üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, mükemmellik kavramının ne olduğu ve neyi gerektirdiği ele alınmıştır. Bu bağlamda birtakım kavramlar ve bunların mükemmellikle olan ilişkisi felsefi olarak irdelenerek mükemmelliğin kavramsal çerçevesi ortaya konulmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, bu çerçeveye bağlı olarak mükemmel bir varlığın tabiatının nasıl olması gerektiği üzerinde durulmuştur. Böylece, mükemmel bir varlığın tabiatını oluşturan niteliklerin neler olduğu, bu niteliklerin mükemmellik sezgisine bağlı kalarak ontolojik ve semantik statüsünün nasıl olması gerektiği ve sınırlı olup olamayacağı tartışılmıştır. Üçüncü bölümde, mükemmel niteliklere sahip olmanın böyle bir varlığın varoluşsal gerçekliğini gerektirip gerektirmeyeceği üzerinde durulmuştur. Bu bölümde, mükemmellik kavramıyla Tanrı'nın varlığını kanıtlamaya çalışan bir akıl yürütmenin ontolojik kanıt tartışmaları dikkate alınarak ne ölçüde sağlam olduğu ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise, Tanrı tasavvurunun oluşturulmasında son derece önemli olan mükemmelliğe dair rasyonel sezgilerimizin Tanrı'nın nasıl bir mahiyete ve varlığa sahip olduğunu temellendirme noktasında önemli bir zemin sağlayabileceği üzerinde durulmuştur
Özet (Çeviri)
The thesis consists of three chapters and a conclusion. The introduction discusses why the concept of perfection could be a reasonable starting point or a method when contemplating God. The first chapter includes the definition of perfection and its requirements. In this context, various other concepts and their relation to perfection are examined, thereby presenting the conceptual framework for perfection. In the second chapter, the discussion is on how the nature of a perfect being could be within this framework. Thus, the discussion entails which qualities could constitute a perfect being; how, adhering to the intuition of perfection, the ontological and semantic status of these properties could be; and whether they could be limited or not. The third chapter focuses on the discussion whether having perfect qualities necessitates the existential reality of such a being. This chapter addresses the question how strong the argument that is trying to prove the existence of God by the concept of perfection could be, taking account of the discussions of ontological proof. The conclusion points out how our rational intuitions on perfection, which are very significant when constituting the conception of God, could provide a justificatory ground for the existence and nature of God.