Doğanın neoliberalleştirilmesi ekseninde karbon piyasaları
Carbon markets in context of neoliberalisation of nature
  1. Tez No: 425418
  2. Yazar: KADER TUĞAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT NAMIK ÇOBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Çevre Mühendisliği, Public Administration, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklim değişikliği, neoliberalizm, doğanın metalaştırılması, karbon piyasaları, BMİDÇS, Kyoto Protokolü, Paris Anlaşması, UKNB, Climate change, neoliberalism, commoditisation of nature, carbon markets, UNFCCC, Kyoto Protocol, Paris Agreement, INDC
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Atmosferdeki sera gazı emisyonlarının artmasıyla yeryüzünün ortalama sıcaklığı her geçen gün yükselmekte; sıcaklık artışına bağlı olarak dünyanın pek çok bölgesinde seller, erozyonlar, sıcak hava dalgaları, kuraklık gibi doğal afetler yaşanmaktadır. İnsan hayatını tehdit eden, mal ve can kaybına neden olan bu büyük felaketler ve sonuçları; sorunun kaynağı olan iklim değişikliğini dünya gündeminin ilk sıralarına taşımaktadır. Bu hayati sorunu, günümüzün egemen ekonomik ve politik anlayışı olan ve hayatımızın bütün alanlarına tesir eden neoliberalizmden bağımsız düşünmek mümkün değildir. İnsan hayatının kaynağı olan doğayı kâr hırsıyla sömüren neoliberallerin iklim değişikliği sorununun oluşmasında başrole sahip olduğu ortadadır. Bununla birlikte başroldeki neoliberallerin, aynı zamanda iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik uluslararası arenada yürütülen çalışmaları, BMİDÇS ve Kyoto Protokolünün yapısını da kendi çıkarları doğrultusunda şekillendirdiği görülmektedir. Bu bağlamda Kyoto Protokolü kapsamında yer alan ve doğanın metalaştırılması yaklaşımına dayalı olan, çözüm olarak sunulan karbon piyasaları da bu yaklaşımın göstergesidir. Bu tezin temel amacı; neoliberalizmin temel ilkelerini inceleyerek, mevcut sistem kapsamında doğaya bakış açısını değerlendirmek ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkı sağladığı iddiasıyla neoliberal politikalar doğrultusunda ortaya konulan karbon piyasalarının, gerçek anlamda bir çözüm olup olmadığı sorusuna yanıt aramak ve Türkiye'deki iklim değişikliğiyle mücadele uygulamalarını ele almaktır.
Özet (Çeviri)
Greenhouse gas emissions to the atmosphere raise the Earth's average temperature that leads to natural disasters such as flooding, erosion, heat waves and drought in many parts of the world. These extreme events and disasters that cause loss of life and damage to property have put the threat posed by climate change on top of the international agenda. It is impossible to think about this grave danger independent from neoliberalism that rules today's economic-political system. It is clear that neo-liberals, who impose their greed for profit on nature, have the leading role in global warming. At the same time, they take part, in accordance with their interests, in the global efforts to combat climate change within the structure of UNFCCC/ Kyoto Protocol. This approach manifest itself in carbon markets that are put forward under the Kyoto Protocol as a solution to climate change but, in reality, aim at commoditisation of nature. The main goal of this thesis is to analyse the perspective and the nature of the existing system, thereby examine the basic principles of neoliberalism in search of an answer whether carbon markets, put forward by neoliberalism with the pretense of contributing to the fight against climate change, constitute a real and meaningful solution, and also to analyse the implementation of climate change efforts in Turkey.