Nâilî Divânı'nda dinî muhtevâ
Religious content in the Divan of Naili
- Tez No: 425427
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 17. Yüzyıl, Nâilî, Divân, Tahlil, 17th Century, Naili, Divan, analyzed
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
17.yüzyılın dil özelliklerini yeterli seviyede bize aksettiren bu eser, başta nazım şekillerinin en önemlileri olan gazel ve kaside olmak üzere diğer nazım şekillerinin hepsinde olan dinî muhtevâ tespit edilmiştir. Eserini ayrıntılı bir şekilde incelediğimiz şairin, klasik edebiyat içerisinde yerini belirginleştiren temel etmenler: Söz ustalığı, ince ve zarif üslubunun yanında, şiirlerindeki anlam derinliği ve hayal genişliğidir. İncelenen divanda 390 gazel,2 münâcât,10 na't, 29 medhiye,1 mersiye, 4 müseddes 1 terkipli bent,1 tahmis, 1 müstezâd,18 kıt'a,8 rubâi,5 beyit,11 şarkı ve 6 tarihi ihtiva eden 4413 beyit bulunmaktadır. Çalışmamızda incelediğimiz beyitlerin nazım şekli ve beyit numarası kısaltmalar kısmında simgeleştirildiği şekilde verilmiştir. Divân şairi Nâilî'nin Sebk-i Hindî uslubuyla yazdığı şiirleri gündelik yaşamı yansıtacak deyimler ve atasözlerini kullanması yönünden de olduça önemlidir. Asırlar öncesi şiir dünyasını tahlillerle yeniden canlandırdığımız bu eser, sadece dinî-tasavvufî yöndeki çalışmalar için değil bütün şiir seven ve bu işle uğraşanlara faydalı olması en büyük temennimizdir.
Özet (Çeviri)
İn this our work, which reflects on the characteristics of the language in adequate level of the 17.Century, has been determined ghazals and eulogy fırst things come to mind among such types of the Works and religious eulogies which has already been in all types of the work. We examine thoroughly the work of the poet, the main factors that has strengthened its place in classical literature: The mastery, besides the fine and elegant style, depth of meaning of poetry and fiction is the width. İn this divan we analyzed including 390 ghazals,2 rogations,10 praisings, 29 medha,1 lamentation, 4 müseddes, 1.compound falling poem,1tahmis,18 continental poems,8 foursome poems,5 couplets,11songs and 6dated poems in total 4413 couplets. The type of the verse in couplets and couplet's number has been symbolized in the abbreviation section. Centuries ago we played the poetry world by this work, Not only for religious tasavvuf all poetry lovers of all Works and happens to be beneficial to the work involved.