İlköğretim birinci kademede matematikte öğrenme güçlüklerinin taranması amacıyla matematik başarı test bataryasının geliştirilmesi
The development of mathematics achievement test battery in order to scan first stage of primary school mathematics learning difficulties
  1. Tez No: 425499
  2. Yazar: VELİ EMRE KURTÇA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEYSEL AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenme Güçlüğü, Matematik Eğitimi, Test Geliştirme, Başarı Testi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalışmanın amacı ilkokul birinci kademede öğrenim gören matematik alanında öğrenme güçlüğü gösteren öğrencilerin taranması için geçerli ve güvenilir bir başarı testi geliştirmektir. Geliştirilen Matematik Başarı Testi için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ilkokul matematik müfredatı incelenmiştir. Matematik Başarı Testi için seçilen kazanımlar müfredatta yer alan dört öğrenme alanını olan sayılar, geometri, ölçme ve veri alanlarını kapsamaktadır. Testte yer alacak kritik kazanımların belirlenmesi için uzman görüşü alınmıştır. Uzman görüşleri ışığında test formunu oluşturan 117 madde yazılmıştır. Testin uygulaması Eskişehir Tepebaşı ilçesindeki dört genel ilköğretim okulunda öğrenim gören 787 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonunda elde edilen bulguların analizi sürecinde iç tutarlık analizi, faklı test sonuçlarıyla korelasyon ve hipotez testi analizleri yapılmıştır. Testin ölçüt bağımlı geçerliğini belirlemek içinse Temel Kabiliyetler 7-11 (TKT 7-11) testiyle korelasyonu incelenmiştir. Testlerin güvenirlik değerleri KR-20 güvenirlik katsayısıyla belirlenmiştir. Test maddelerine son halini vermek için maddelere ait madde güçlük ve ayırıcılık indeksleri hesaplanmıştır. Bulgular, geliştirilen başarı testlerinin 1-4 sınıf düzeylerinde TKT 7-11 testiyle korelasyon katsayıları .76, .79, .71, .71 olarak belirlenmiştir. Testin KR-20 güvenirlik katsayıları 1-4. sınıf testleri için sırasıyla .76, .79, .85, .83 olarak belirlenmiştir. Test maddelerinin hesaplanan ortalama güçlük değerleri 1-4. sınıf testleri için sırasıyla 0.75, 0.76, 0.75, 0.60 olarak bulunmuştur. Matematik Başarı Testi son formunda 1-4. sınıflar düzeyinde sırasıyla 24, 25, 33, 35 madde yer almaktadır. Sonuç olarak araştırma bulguları 1-4. sınıf düzeyinde geliştirilen Matematik Başarı Testinin güvenirlik ve geçerlik özelliklerine sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose of this study is develop a valid and reliable test to determine students have learning disability on math who are studying at first grade of primary school. Primary Schools Math cirriculum which was developed by Nation Education Ministry was investigated for this test. Acquirements in this Math Achievement Test are include numbers, geometry, measurement and data. To determine the critical acquirements would take place in the test were taken expert opinion. According to expert opinions 117 test substances were written. This test run was held in four general primary school with 787 students in Eskisehir Tepebasi. With the data gained after the implementation of this study, internal consistency analysis, corelation analysis and hypothesis analysis were done. To determine the validity of a criterion referenced test corelation relation was done with Basic Capabilites Test 7-11. The reliability of the test was determined by the KR-20 reliability coefficient. Difficulty and discriminative indexes of substances are calculated. Results, corelation between test and TKT 7-11 was .76, .79, .71, .71 for 1-4 grades students. The KR-20 reliability coefficiency of Math Achievement Test for 1-4 grades students are .76, .79, .85, .83 . The average difficulty value calculated of test items for 1-4 grades respectively, 0.75, , 0.76, 0.75, 0.60 was determined. Mathematics Achievement Test last form 1-4. Grades level, respectively 24, 25, 33, 35 items were taking place. As a result, research findings, Developed mathematics achievement test in grade 1-4 shows that it has the reliability and validity properties.