The effect of task-induced involvement load on incidental vocabulary acquisition among ELT students
Görev kaynaklı katılım yükünün İngilizce öğretmenliği bölümü öğrencilerinin rastlantısal kelime öğrenimi üzerindeki etkisi
- Tez No: 425498
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ MERÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: rastlantısal kelime öğrenimi, katılım yükü, görev kaynaklı katılım yükü, kelime edinimi ve kalıcılığı, kelime etkinlikleri, incidental vocabulary acquisition, involvement load level, task-induced involvement load, vocabulary gain and retention, vocabulary tasks
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dışarıdan gelen mesajları anlamak ve mesaj üretmek kelime bilgisine bağlı olduğu için, kelime bilgisi dil öğrenmenin merkezinde yer almaktadır. Yabancı dil öğrenenler dil öğrenme sürecinin her aşamasında başarılı olabilmek için kısa bir süre içerisinde yüksek sayıda kelime öğrenmek durumundadır. Bu bağlamda dil öğrenenlere yardımcı olabilmek için en iyi kelime öğrenme ve öğretme yollarını araştıran çok sayıda çalışma yapılmıştır. Son yıllarda rastlantısal kelime öğreniminin kelime dağarcığını artırmada faydalı olduğu bulunmuştur. Bu noktada rastlantısal kelime ediniminin nasıl hızlandırılacağı sıkça çalışılan bir konu olmuştur. Okuma parçaları yoluyla rastlantısal kelime öğreniminin, öğrencinin dikkatini belli kelimelere çeken kelime görevleri vasıtasıyla hızlandırıldığı sıkça ifade edilmiştir. Bu nedenle en iyi kelime öğrenme etkinliklerini tasarlamak, öğretmenler açısından önemli hale gelmektedir. Bu doğrultuda, Laufer ve Hulstijn (2001) herhangi bir kelime görevinde varlığı ve yokluğu o görevin katılım seviyesini belirleyen üç bileşenli (değerlendirme, arama ve ihtiyaç)“Görev Kaynaklı Katılım Yükü Hipotezi”ni ortaya atmışlardır. Buna göre, katılım düzeyinin kelime öğrenimini etkilediği varsayılmıştır ve daha yüksek seviyelerin daha fazla kelime öğrenmeyi sağlayacağı düşünülmektedir. Değerlendirme, öğrencinin bir kelimenin belli bir bağlama uygun olup olmadığı konusunda karar vermesidir. Arama, öğrencinin bir kelimeyi bir kaynakta arayıp aramamasıyla ilgilidir. İhtiyaç ise, öğrencinin bir kelimeye neden ihtiyacı olduğuyla ilgilidir. Bu çalışma, Laufer ve Hulstijn (2001)'in önerdiği çerçeve kapsamında değerlendirme, arama ve ihtiyaç bileşenlerinin farklı dağılımlarını içeren dört kelime görevinin, kelime edinimi ve kalıcılık üzerine etkisini ölçmeyi amaçlamıştır. Çalışmaya 2015-2016 akademik yılı güz döneminde Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği programında verilen Akademik Okuma dersini almakta olan sekiz ayrı şubeden 139 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar sözlük kullanarak boşluk doldurma, sözlükçe yardımıyla boşluk doldurma, sözlük kullanarak yeniden yazma ve sözlükçe yardımıyla yeniden yazma olarak dört farklı etkinlikten birine rastgele atanmıştır. Her biri 10 hedef kelime ve okuduğunu anlama soruları içeren iki okuma parçası, dört farklı etkinliğe göre tasarlanmıştır. Öğrencilerin hedef kelimeleri bilip bilmedikleri, kelimelerin Türkçe veya İngilizce karşılıklarının sorulduğu bir ön test yardımıyla belirlenmiştir. Gruplar okuduğunu anlama sorularını yanıtlama ve kendilerine verilen kelime etkinliklerini bitirmekle görevlendirilmiştir. Boşluk doldurma grupları, verilen parçalardaki boşlukları hedef kelimeleri kullanarak doldururken, yeniden yazma grupları hedef kelimeleri kullanarak parçaları yeniden yazmıştır. Etkinlikler tamamlandıktan sonra çalışma kağıtları toplanmış ve haber verilmeksizin ön teste benzer bir son test uygulanmıştır. Aynı şekilde, iki hafta sonra, kalıcılık testi uygulanmıştır. Öğrencilerin testlerde vermiş olduğu her doğru cevap 1 ve kısmen doğru cevaplar 0,5 puan olarak hesaplanırken yanlış cevaplara puan verilmemiştir. Grupların son test ve kalıcılık testlerinde aldıkları puanların Tek Yönlü ANOVA istatistiksel yöntemi kullanılarak karşılaştırılması sonrasında daha yüksek katılım seviyeli görevlerin hem kelime edinimine hem de kalıcılığa daha yararlı oldukları ortaya çıkmıştır. Ancak, tek anlamlı fark sözlük kullanarak tekrar yazma ve boşluk doldurma gruplarının kalıcılık puanları arasında bulunmuştur. Bu yönüyle çalışma“Görev Kaynaklı Katılım Yükü Hipotezi”için kısmi destek sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Vocabulary knowledge is at the heart of language learning as both comprehending and producing messages depend on knowing words. Second/foreign language learners need to acquire a great deal of vocabulary in a limited time to be successful in nearly all aspects of the target language Therefore, a large body of research has been devoted to investigating the best ways to help learners in their endeavour. In recent years, incidental acquisition of vocabulary has been found to be beneficial in expanding vocabulary knowledge. In this regard, how incidental vocabulary can be promoted is an intensely investigated subject. Incidental vocabulary acquisition through reading texts has been found to be facilitated by additional vocabulary tasks drawing the learners' attention to specific words. Therefore, designing the best vocabulary tasks has been an important issue for teachers. In order to address this concern, Laufer and Hulstijn (2001) proposed the Task-induced Involvement Load Hypothesis positing that the absence or presence of three components (evaluation, search and need) in a task determines the overall involvement load level induced by the task. Evaluation is related to learners' judgement on whether a specific word fits into a context. Search explains whether the meanings of words are searched by consulting dictionaries or other sources. Need is the motivational dimension of the construct and explains whether the drive to learn the word is extrinsically or intrinsically exposed. Using the framework of Laufer and Hulstijn (2001), this study aims to investigate the effect of four vocabulary tasks with varying distributions of evaluation, search and need components on incidental vocabulary gain and retention. The subjects were 139 first year ELT students from eight intact classes taking Academic Reading Course in the fall semester of 2015-2016. The subjects were assigned to four groups randomly: fill-in with glossary, fill-in by searching, retelling with glossary and retelling by searching. Two different texts were designed for four tasks. Each text contained 10 target words accompanied by reading comprehension questions. Prior to the implementation of the tasks, the participants' familiarity with the target words was tested through a pre-test which required providing the L1 equivalent or English explanations of the target words. The groups were to complete the reading comprehension tasks and the vocabulary tasks they were assigned to. The fill-in groups completed the gaps in the text with the target words, with or without glossary. The retelling groups wrote their own versions of the text by incorporating the target words, with or without glossary. Once the tasks were completed, the worksheets were collected and an unannounced post-test similar to the pre-test was administered. Similarly, two weeks later, an unannounced delayed post-test was conducted. For marking, each correct answer was counted as 1 and the incorrect ones as 0. Partially correct answers were awarded 0.5 point. The comparison of the groups on immediate and delayed post-tests using one-way ANOVAs showed that the tasks with higher level of involvement load yielded higher vocabulary gain and retention. However, the only significant differences were between retelling by searching and fill-in groups on the delayed post-test, which provided partial support for the Task-induced involvement load hypothesis.