Kısa ve orta mesafeli hatlarda kapıdan kapıya yolcu taşımacılığında ulaştırma şekillerinin incelenmesi,en etkin ulaştırma şekli için bir karar destek modeli önerilmesi
The analysis of transportation modes in short and medium range transportation of passengers from door to door and a proposel of decision support model for the most efficient transportation modes
  1. Tez No: 425508
  2. Yazar: SEMİH USLUER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CAVCAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sivil Havacılık, Ulaşım, Civil Aviation, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Airports, Airline transportation, High Speed Train transportation, Urban transportation, Multi-criteria decision-making methods, Analytic Hierarchy Process
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ulaştırma sosyal günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Hareketlilik yaşam kalitesinin temel dinamiklerindendir. Sürekli gelişen ekonomiler ve artan nüfus ile ihtiyaçlar ve yaşam standartlardan kaynaklanan yeni hareketlilikler, daha etkin bir ulaştırma altyapısının geliştirilmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır. Nüfus oranı artmaya devam ederken; daha güvenli, daha dakik, daha hızlı, daha düşük maliyetli ve daha rahat ulaşım gereksinimleri de artarak devam etmektedir. Bu gereksinimler ise daha etkili ulaştırma sektörü geliştirmenin önemini artırmaktadır. Analitik Hiyerarşi Süreci; nitel ve nicel verileri ve bilgileri birleştirerek, bireylere ve gruplara karar verme sürecinde yardımcı olan etkili bir yöntemdir. Bu çalışma ile Kısa ve orta mesafeli hatlarda“kapıdan kapıya yolcu taşımacılığı”nda en uygun ulaştırma şeklinin“Çok Ölçütlü Karar Verme”yöntemlerinden olan“Analitik Hiyerarşi Süreci”yöntemi kullanılarak bir karar verme modelinin geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Transportation has become an integral part of daily social life. Mobility is a fundamental dynamic of the quality life. With ever-evolving populations and economies on a constant rise, the emergence of new mobility (needs, standards) arises as well to assist in the development of a more effective transportation infrastructure. While the population continues to grow ensuring that transportation is safer, more punctual, faster, more cost effective and has more comfortable transportation requirements simultaneously increases, the importance in the development of a more efficient transportation sector. Analytic Hierarchy Process is an effective method to help groups and individuals with combining qualitative and quantitative (data/information) during the decision-making process. This study aims to determine the ideal mode of transportation using multi-criterion decision-making methods of Analytic Hierarchy Process. Specifically, deciding which mode of transportation is optimal, concerning individuals of door to door transportation, for passengers of short and medium distance transport.