Türkiyede'deki işletmelerde sermaye yapısı belirleyicileri: BİST'de bir uygulama
Determinants of capital structure: Evidence from Borsa İstanbul
- Tez No: 425507
- Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN AYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, finansal hiyerarşi teorisi, dengeleme teorisi, uluslararası karşılaştırma, sektör türü, Capital structure, hierarchy theory, trade-off theory, international comparison, sector type
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez, Türkiye' deki işletmelerin sermaye yapısı belirleyicilerinin dengeleme ve finansal hiyerarşi teorileri ile uyumunu test ederek, Yunanistan, Fransa, İngiltere, ve Çin'de faaliyet gösteren işletmelerin sermaye yapısı belirleyicileri ile karşılaştırılmasını, ve sermaye yapısının oluşumunda sektör türü, yabancı sermaye oranı, halka açıklık oranı ve işletme piyasa değerinin etkisini ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırmada, Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren işletmelerin finansal verileri, Türkiye' nin ilk 500 büyük sanayi kuruluşunun finansal verilerini kapsayan İSO-500 sektörel veri seti, ve araştırmaya konu diğer ülkeler için Reuters Eikon veri tabanına kayıtlı halka açık işletmelerin finansal verileri kullanılmıştır. Bu çalışmada, sermaye yapısı modelleri panel veri regresyon analizi ile sektör türü, yabancı sermaye oranı, halka açıklık oranı ve işletme piyasa değeri, grafiksel analiz ile incelenmiştir. Panel veri regresyon analiz bulguları, Türkiye'deki işletmelerin sermaye yapılarının, hem finansal hiyerarşi hem de dengeleme teorisi ile uyumlu kanıtlar ortaya koyarken, sermaye yapısı belirleyicilerinin ülkeler bazında farklılık gösterdiği sonucunu vermektedir. Grafiksel gözlemler, Türkiye'deki işletmelerin sermaye yapıları sektörlere göre farklılıklar gösterdiğini; özellikle, tamamen yerli sermayeye sahip işletmelerin, diğer yabancı sermaye gruplarından, sermaye yapısının oluşumu bakımından ayrıldığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, bu çalışma, özellikle halka açıklık oranı %50 ile %75 arasında olan işletme grubunun sermaye yapıları bakımından diğerlerinden ayrıldığını ve farklı piyasa değerlerinin farklı sermaye yapıları ile eşleştiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation firstly aims to test the hierarchy and trade-off theories for the determinants of capital structure of Turkish firms, and to make a comparison of them with the determinants of capital structures of firms operating in Greece, France, UK, and China. Further, the dissertation aims to investigate the effect of sector type, rate of foreign paid in capital, free float rate, and firm market value on capital structure. The data set used in this research is drawn from financial data of firms operating in Borsa İstanbul, sectorial financial data from Turkey's first 500 manufacturing firms data of İSO-500, and for the other countries, from financial data of publicly traded firms placed in Reuters Eikon dataset. Empirical analysis is held by panel data regressions and graphical analysis. According to the findings of panel data regression, there is empirical evidence that both hierarchy and trade-off theories can describe the capital structure of Turkish firms. Moreover, there are substantial differences between the determinants of capital structure among different countries. The study reveals that sector type has a definite impact on capital structure. Graphical analyses provide evidence that capital structures of all domestic firms and firms with free float rate of %50-%75 are different than those of other groups.