İdari işlemin konu unsuru
The subject factor of administrative act
- Tez No: 425514
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İdari işlem, idari işlemin unsurları, idari işlemin konu unsuru, takdir yetkisi, hukuk devleti…, Administrative act, factors of administrative act, subject factor of administrative act, discretionary power, rule of law…
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
İdare asli gayesi olan kamu yararını idari işlem ve eylemlerle yerine getirir. Hukuk devletinin olmazsa olmaz gereklerinden biri idarenin eylem ve işlemlerinin yargı denetimine tabi olmasıdır. İdari işlemlerin hukuka uygunluğunun denetimi ise idari yargıda işlemin; yetki, şekil, sebep, konu ve maksat unsurlarının hukuka aykırılığının incelenmesi ile sağlanır. Bu bağlamda idari işlemin konusu, doğuracağı hukuki sonuçtur. Bu çalışmanın birinci bölümünde genel olarak idari işlem kavramı ile idari işlemin özellikleri ve unsurları incelenmiştir. İkinci bölümde ise idari işlemin konu unsuru, konu unsurundaki sakatlıklar ve idarenin takdir yetkisinin konu unsuruna yansıması doktrindeki görüşler ve yargı içtihatları ile ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Administration discharges public interest which is its essential goal through administrative act and actions. One of the indispensable requirements of rule of law is that actions and acts of administration are subject to judicial review. The control of compliance with laws of administrative acts is ensured by examining the illegality of acts; authority, form, reason, subject and purpose factors in administrative justice. In this context, the subject of administrative act is the result it will give rise. In the first chapter of this study, the concept of administrative act and features and factors of administrative act were examined in general. In the second chapter, the subject factor of administrative act, illegality in the subject factor and the reflection of discretionary power to the subject factor were presented with views in doctrine and judicial precedents.