Sürdürülebilir kalkınma temeline dayalı yaşanabilir çevre oluşturulması: Eskişehir Tepebaşı ilçesi örneği
Sustainable development based on basic creation of liveable environment: Eskisehir Tepebaşı district case
  1. Tez No: 425515
  2. Yazar: ZEHRA LALE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT AÇMA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma, Sustainability, Sustainable Environment, Sustainable Development
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Günümüzde enerjiye olan aşırı talep nedeniyle her türlü enerji kaynağının kullanımı çevresel sorunları da beraberinde getirmektedir. 1992 Rio Konferansı ve 1996 yılında Habitat-2 Kent Zirvesi'nde sürdürülebilirlik ve yaşanabilir çevre oluşumu amaçlarının benimsenmesi günümüzde sürdürülebilir kentsel gelişmenin“ekolojik temele”dayandırılmasını gerektirmektedir. Nitekim tüm bunlar sürdürülebilir kalkınma ve sürdürülebilir kentsel gelişme kavramlarının günümüz ve gelecek kuşaklar için daha iyi bir yaşam kalitesi, ekonomik ve toplumsal kalkınmayla birlikte çevrenin korunması gerekliliğini beraberinde getirmektedir. Bu amaçla örnek model olarak alacağımız Eskişehir Tepebaşı İlçesi bir rol model olarak tercih edilmektedir. Çalışmada sürdürülebilir kentsel gelişmenin, bilhassa kentsel değişim ile beraberinde getirdiği gelişmenin çevreye zarar vermeyecek şekilde yönlendirilmesi açısından ele alınmak istenmektedir. Tepebaşı İlçe Belediyesi, tüm bu aşamaları gerçekleştirirken küresel ısınmanın en önemli unsuru sayılan karbondioksit emisyonu oluşturmamayı ve sera gazı gibi çevresel sorunlara sebebiyet vermemeyi hedeflemesinden dolayı ülkemizde sürdürülebilir çevre ve kalkınma anlayışına hizmet etmede yol gösterici nitelikte olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Recently, the use of all kinds of energy resources brings environmental problems due to excesive demand for energy. 1992 Rio Conference and1996 Habitat-2 in the city summit sustainability and livable environment adaption of purposes has required to base on ecological fundamental of sustainable urban development. However, all these purposes bring concepts of sustainable development and sustainable urban development require to prevent environment for now and next generation's better life quality with economic and social development. For that purpose, we will take as a model sample of Eskisehir Tepebasi district is preferred as a role model. In this study, sustainable of urban development has been desired to tackle especially with the urban development brought about change so as to not harm the environment in terms of leading. Municipality of Tepebasi county, while all these stages creating the most important elements of global warming such as greenhouse gases and carbondioxide emisions due to need the solutions, so it is expected to guide for sustainable environment and development isues to serve in our country.