İdari işlemin amaç unsurunda hukuka aykırılık: Yetki saptırması
Contradiction to law in purpose factor of administrative act: Misuse of powers
  1. Tez No: 376416
  2. Yazar: BAHTİYAR KAYIŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. E. ETHEM ATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk Devleti, İdari İşlemde Amaç Unsuru, Yetki Saptırması, Kamu Yararı, State of Law, Purpose Factor in Administrative Act, Misuse of Powers, Public interest
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
İdari işlemin hukuka uygun olarak mevcudiyetinin kabulü unsurlarında nakıslık bulunmamasına bağlıdır. İdari işlemin unsurları ise; yetki, sekil, sebep, konu ve maksat unsurlarıdır. İdari işlemin maksat unsuru, idari işlemle ulaşılmak istenen gayeyi ifade eder. Her idari işlemin bir amacı vardır, o da kamu yararıdır. Amaç İdari işlemin sübjektif unsurudur. İdare hukukunda amaç unsuru yine bu hukukun dayandığı ana prensiplerden çıkar. İdarenin elindeki kudret, iktidar, kamu yararı ve hizmet fikrinden doğmuştur. Dolayısıyla varlık nedeni olarak kamu yararına dayanan kamu gücü, gücün kullanımı anlamında idari tasarruflarda kamu yararı amacına yönelmek ve bu amaçla kullanılmak durumundadır. Kamu yararı tüm idari işlem ve kararlar için genel ve değişmez nitelikte bir amaçtır. Bununla beraber bazı idari işlem ve kararlar için, bu genel ve değişmez amacın yanı sıra, kanunlarda daha özel ve somut amaçlar da öngörülmüş olabilir. Bu durum idari işlemde genel ve özel amaç kavramlarıyla açıklanmaktadır. İşte bu genel ve özel amaca aykırı işlem tesisi yetki saptırmasını oluşturur.
Özet (Çeviri)
The acceptance of legal administrative act depends on faultless factors. The factors of administrative act are authorization, form, reason, subject and purpose. Purpose factor of administrative act reflects the purpose that is asked to obtain with administrative act. Each administrative act has a purpose; that is public interest. Purpose is the subjective factor of administrative act. The purpose factor in administrative law arises from the main principles depending on this law. The power in administration's hand comes out with government, public interest and service ideas. Accordingly, in the meaning of power use, the public force that depends on public interest as a reason of existence should go towards to public interest in administrative acts and also should be used for this purpose. Public interest is a purpose that is common and constant for all administrative acts and decisions. Nevertheless, in addition to this common and constant purpose, more specific and concrete purposes may be stipulated in laws for certain administrative acts and decisions. In administrative act, this status is described with the concepts of common and specific purpose. Also, the misuse of powers is considered as a type of contradiction to law in point of purpose.