XXI. yüzyıl çağdaş fotoğrafta yaratım sürecine bakış
On creative progression of contemporary photography at 21st century
  1. Tez No: 425531
  2. Yazar: MURAT HAN ER
  3. Danışmanlar: DOÇ. OZAN BİLGİSEREN
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: El yapımı, Handmade Fotoğraf, Yaratıcılık, Müdahale, Materyal, Handmade Photography, Creative Process, Self-expression, Materials
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fotoğraf Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Fotoğraf Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
Sanat alanındaki değişimlerle birlikte sanat eserini biçimlendirmek için geleneksel sanat anlayışının kurallarına uyma zorunluluğu ortadan kalkmıştır. Sanatçılar üslûp, malzeme ve tekniklerini kendileri oluşturmakta, yaratım sürecinde sanatsal kurallarını yine kendileri kurmakta ve kişisel tavırlarını ortaya koymaktadırlar. Sanatsal yaratıcılıkla şekillendirilen bu tavırlar sanatçının yeteneği, becerisi, yaşadıkları, yaşam şekli ve yönelimleriyle biçimlenir. Özgürleşen kişisel tavırlar, tüm sanat disiplinlerinde, içerik ve biçim olarak kendini gösterir. Fotoğraf sanatı da icadından günümüze kadar teknolojik, sosyo-politik ve sanatsal değişimlerin etkisiyle dönüşüme ve değişime uğramıştır. Küresel boyutta her yere ulaşan ve üretimi herkese açılan fotoğraf, yeni yaratıcı biçim ve dil arayışları içerisine girilmesine neden olmuş ve fotoğrafın geleneksel kurallarının ötesine geçilerek, kişisel söylem ve yöntemler çerçevesinde üretilmeye başlanmıştır. 'Fotografik an', kısa bir zaman diliminden, sanatçının fotografik nesnelerinin formlarını ve yapılandırmalarını sağlayabileceği daha uzun bir yaratım sürecine yayılmıştır. Kameradan kısmen ya da tamamen bağımsızlaşarak, teknolojik ürünler, medya, internet ve birçok yöntemle fotografik görüntüler elde edilmektedir. Fotoğrafın yaratım sürecine dahil olan diğer bir tavır da sanatçının eserini eliyle şekillendirmesi, biçimlendirmesidir. Bu tavır, sanatçıların yapıtlarında biçimi değiştirecek bir müdahale ile yapıtlarına fiziksel varlıklarıyla dahil olma arayışlarıdır. Sanatçının yapıtına dahil olması ile birlikte El Yapımı, 'Handmade' Fotoğraf kavramıyla karşılaşırız. Handmade fotoğraf, geleneksel ve teknolojik araçların kullanımından, sıradan günlük nesnelerin yapıta dahil edilmesine kadar bir çok kaynaktan yararlanır. El yapımı, 'handmade' fotoğraf kavramı ile fotoğraf sanatında yaratıcılık sürecinde disiplinlerarası etkileşimle beraber yorumlamada ve ifadenin dışavurumunda meydana gelen zenginleşme, fotoğraf pratiğinin genişlemesine ve çeşitlilik kazanmasını sağlamıştır. Sanatçının eserlerini eliyle şekillendirmesi, yaratıcılıkta sınırsız bir saha oluşturmaktadır ve bu bağlamda üretilen yapıtlarda fotoğraf sanatının daha özgür bir boyuta taşınması söz konusudur.
Özet (Çeviri)
There is no need to follow the rules of traditional art conventions in order to shape the works of art, today. Artists create their own style, materials and techniques, impose their own artistic rules and personal attitudes in the process of creation. These attitudes are shaped by artistic creativity on the basis of the artist's talent, skills, lifestyle and tendencies. Liberated personal tendencies can be observed in all artistic disciplines in terms of content and form. Similarly, the art of photography, since its invention until today, has undergone changes as a result of technological, socio-political and artistic developments. Photography, that has reached all corners of the world and become a means of production for the masses on a global scale, has begun its own search for a new language and style and gone beyond the traditional rules of its own world following more personalised discourses and methods. The 'photographic moment' has moved from a limited temporal space to a more extended creative timeframe in which artrists could shape the form of photographic objects and bring them to life. While moving away from the camera to a certain or full extent, new photographic products now come out thanks to media, internet and other technologies. Another way of expression we come across in the process of photographic creation is the shaping of the artwork by hand. The preference for the manual formation of the artwork can be explained as the artist's desire to physically become part of the artistic product. With the presence of the artist in the artwork, comes in the concept of 'handmade photography'. Handmade photography uses many different sources of inspiration from traditional tools to various technological gadgets, as well as ordinary everyday objects. With the introduction of the concept of 'handmade photography', the art of photography has gone through a process of enrichment in terms of interpretation based on interdisciplinary contact and self-expression and it has become a significant turning point in the history of photography.The artist's handprints observable in the artwork produced have become an area of study in itself. That's why we can talk about 'handmade photography' as a significant liberating force in the art of photographic production.