Ludwig Spohr'un op. 26 do minör Klarnet Konçertosu'nun çalgı ve yazı teknikleri açısından incelenmesi
The analysing of Ludwig Spohr's op. 26 c minor Clarinet Concerto in terms of instrumental and editorial techniques
  1. Tez No: 425533
  2. Yazar: ÇAĞDAŞ ENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EBRU MİNE SONAKIN ÇELİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klarnet, Spohr, Resital, Analiz, Clarinet, Spohr, Recital, Analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Ludwig Spohr'un Op. 26 Do minör Klarnet Konçertosu'nun Çalgı ve Yazı Teknikleri Açısından İncelenmesi adlı Eser Metni Çalışmasında, Ludwig Spohr'un Op. 26 Do minör Klarnet Konçertosu incelenmiştir. Bestecinin müzik tarihindeki yeri, hayatı ve yaşadığı dönemde müziğe katkıları ele alınmıştır. Spohr, döneminin ünlü keman sanatçılarından biri olmasından dolayı Op. 26 Do minör Klarnet Konçertosu'nda çalgıyı zorlayıcı pasajlara ve uzun cümlelere yer vermiştir. Bu zorlukların aşılması belirli teknik ve nefes çalışmalarının yapılmasıyla mümkündür. Genç klarnet sanatçılarına kaynak olabilecek Eser Metni Çalışmasında zor pasajların nasıl çözüleceğine ve hangi nefes çalışmalarının uzun cümleleri seslendirmemize yardımcı olacağına değinilmiştir. Yukarıda adı geçen eser klarnet resital programı içinde yer almaktadır. Bu eseri en iyi şekilde yorumlayabilmek için, bestelendiği döneme göre teknik ve müzikal açıdan incelenmesi amaçlanmıştır. Resital programında da yer alan yapıt üzerine hazırlanan bu metinde, bestecinin müzik tarihindeki yeri ve eserlerinin klarnet edebiyatındaki önemini incelerken, yorumlamamıza yardımcı olacak şekilde yukarıda belirtilen eserin çalgı ve yazı teknikleri açısından analizi de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Ludwig Spohr's Op. 26 C minor Clarinet Concerto has been come up for a view in the text composition study titled“The Analysing of Ludwig Spohr's Op. 26 C minor clarinet concerto in terms of instrumental and editorial techniques”. Since he is a violinist so he featured to the long phrases and riffs which are highly strong in clarinet while he is writing this composition. However; it is possible to go beyond these difficulties by performing of specific techniques and breathing exercises. It is dealt with in the composition text study which can be a source for young clarinetists how could be solved the difficult riffs and which breathing exercises will help to vocalize the long phrases. The above-mentioned piece is within the clarinet recital program. The study, in order to interpret this piece in an ideal way, analysis technical and musical aspect of the piece considering the period it was composed. Prepared on the piece in recital program this text also include analiysis to make interpretation easier while examining the place of composer in music history and the importance of the pieces in clarinet literature.