Tarihi yarımada arkeolojik yönetim planı modeli oluşturulması
Historical peninsula archaeological management plan model creation
  1. Tez No: 425571
  2. Yazar: NEVZAT DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CHRİSTİNE ÖZGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Ġstanbul Tarihi Yarımada, Arkeolojik Yönetim Planı, SWOT, Ġstanbul Historical Peninsula Archaeological Management Plan, SWOT
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 324
Özet
Tarihi Yarımada Arkeolojik Yönetim Planı Modeli Oluşturulması çalışması alanın sahip olduğu arkeolojik kültür mirasının koruma, uygulama ve geleceğe taşıma konusunda bir başvuru kaynağı olarak hazırlanmıştır. Yenikapı kazıları ile tarihsel evrede Neolitik Dönem'i saptanan kent günümüze kadar sürekli bir stratejik yerleşim alanı olmuştur. Günümüzde Roma ve Atina gibi yaşayan kentler arasında yer alan İstanbul Tarihi Yarımada, siyaset çevrelerince yapılan yanlış yönetim ve uygulamalar sonucunda sahip olduğu ayrıcalıklı özelliklerini kaybetmiş ve kaybetmeye de devam etmektedir. İstanbul Tarihi Yarımada üzerinde farklı kurum ve kuruluşların kendilerine biçilen değişik görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Bu durum, sorunların halledilmesi açısından içerisinden çıkılamaz bir hal almaktadır. Bunu ortadan kaldırmak için de yeterli bir çalışma yapılmamaktadır. Farklı sistemler ve görev karmaşasını önlemek için alanda tek bir yönetim birimi ve anlayışının egemen olması gerekmektedir. 8500 yıldır süregelen kültür birikimi, sürdürülebilir bir arkeolojik yönetim planı çerçevesinde hazırlanan model yönetim planı, alanda söz sahibi olan kurum ve kuruluşlara yol gösterici bir niteliğe sahiptir. İstanbul Arkeolojik Yönetim Planı Model Öneri çalışması hazırlanırken alanda söz sahibi olması için sadece arkeologlardan oluşan bir üst yönetim birimi oluşturulmuştur. Bunun yanında yönetime katkı sağlaması muhtemel tarafların katılımıyla oluşturulan bir alt yönetim birimi oluşturularak; yönetim alanında tek ve gerçek söz sahibi olarak arkeologların olması vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Historical Peninsula Archaeological Management Plan Model Suggestion study is designed as a reference source towards to the future for applications and for protection of the archaeological heritage owned. Neolithic stage with Yenikapı excavations in the historical city today has been consistently identified as a strategic residential area. Today, Istanbul's Historical Peninsula, which is referred as living city like Rome and Athens, lost it's exclusive properties and keep losing as a result of mismanagement and applications made by political actors. Different institutions and organizations on the historical peninsula of Istanbul has different duties and responsibilities assigned to them. This situation, case in case of on impasse due to resolving problems. Also, there is not enough study made to eliminate this situation. To avoid confusion of the different systems and complexity of the task, it must be dominated by a single administrative unit and understanding. 8500 years of continuous cultural heritage, sustainable management plan model prepared in accordance with an archaeological management plan, has said the demonstrators have a quality road to the institutions and organizations in the area. During Istanbul Archaeological Management Plan Model Suggestion study, a higher management unit has been established consisting of only archaeologist to have a say in the preparation area. In addition, to contribute to management by creating a sub-management unit was created with the participation of possible side; In the field of management it is emphasized as being of one and archaeologists have real promise.