Osmanlı'dan Cumhuriyete Kahramanmaraşın değişen mimari çehresi
- Tez No: 425570
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SÖNMEZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Maraş, Kahramanmaraş, Osmanlı, Cumhuriyet, Şehircilik, Mimarlık Tarihi, Maraş, Kahramanmaraş, Ottoman, Republic, Urban Devolepment, Architecturel History
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada Kahramanmaraş şehri, kuruluşundan başlayarak ağırlıklı olarak Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet döneminin de dâhil olduğu süreçte ve yüzyıllara dayalı gelişim çizgisi içinde, bir bütün olarak ele alınmıştır. Çalışmada Kahramanmaraş'ın yüzyıllar içinde şehircilik ve mimarlık açısından yaşadığı değişim ve dönüşümler, başta ticaret merkezi ve kale olmak üzere anıtsal yapılar ve kurulan mahalleler üzerinden okunmaya çalışılmıştır. Şehrin bugünkü merkezi ana hatları ile Dulkadiroğulları döneminde, XV. yüzyıl sonları ve XVI. yüzyıl başlarında gelişmeye başlamıştır. Osmanlı döneminde şehir merkezi çevresinde oluşan yeni mahalleler ve anıtsal yapılarla gelişimini sürdürmüştür.
Özet (Çeviri)
In this thesis, city of Kahramanmaraş is elaborated from its establishment mainly within the boundaries of Ottoman Era and Republican Era. In the study, the change and transformation that Kahramanmaraş went through in terms of town development and architecture are read via monumental buildings and districts founded especially via trade centers and castles. Current center of the city formed mainly at the end of 15th century and at the beginning of 16th century in Dulkadiroğulları period. It went on developing with new districts that clustered around city centre and with new monumental constructions.