BOA 6 (H.1151-1152/M.1739) ve 31 (H.1221-1222/M.1806-1807) numaralı Kalebend Defterleri (İnceleme ve metin)
BOA 6 (H.1151-1152/M.1739) and 31 (H.1221-1222/M.1806-1807) number Kalebend Books (Review and text)
  1. Tez No: 425582
  2. Yazar: MURAT ALAKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İŞBİLİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kalebend, Kalebendlik, Nefy, Itlak, Kalebend, Kalebend Penalty, Exile, Releasing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Kalebend cezası, suçluların zorunlu olarak bir kale içerisinde tutulması anlamına gelmektedir. Osmanlı örfi hukuku içerisinde, tazir suçları arasında yer alan kalebend cezası 17. yüzyılın sonlarından itibaren yaygınlaşmaya başlamış ve 18. yüzyıla gelindiğinde oldukça sık bir şekilde uygulamaya konulmuştur. Kalebend defterlerinde yer alan ceza hükümleri Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yer alan tüm bölge ve şehirlerin genelini kapsamaktadır. Yapmış olduğumuz bu çalışma ile 1739-1806/1807 yıllarında Osmanlı Devleti sınırları içerisinde işlenen suç ve suçlu profillerinin tespiti ve geçen süre zarfında suç ve suçlu profilindeki değişimin mukayesesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Kalebend Penalty means confining the prisoners in the fortress mandatorily. Kalebend Penalty, being included in the crimes of tazir in Ottoman customary law, became widespread from the last periods of 17th century and put into effect commonly in the 18th century. The books used to record Kalebend penalty, contain all of the regions and the cities within the borders of Ottoman Empire. This study aims to determinate the crimes and criminal profiles within the borders of the Ottoman Empire between the years 1739-1806/1807 as well as the comparison of the transformation in the meantime.