Türkiye'de neo-liberal politikaların uygulanmasında devlet insiyasi ve iktisadi rolü: Anavatan Partisi (1983-1989) ve AK Parti(2003-2011) dönemlerinin karşılaştırılması
The political and economic role of the state in the application of neo-liberal policies in Turkey: Comparison of Motherland Party (1983-1989) and Justice and Development Party (2003-2011) periods
  1. Tez No: 660292
  2. Yazar: ŞABAN ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHADDİN BAKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet, Neo-liberalizm, Yeni Sağ, Küreselleşme, Anavatan Partisi, Adalet ve Kalkınma Partisi, State, Neo-liberalism, New Right, Globalization, Motherland Party, Justice and Development Party
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 323
Özet
21. yüzyıla girerken dünyada büyük değişim rüzgarlarının estiği kabul edilmektedir. Bu değişim rüzgarının iki önemli faktörünün, neo-liberalizm ve küreselleşme olduğu söylenebilir. Her iki olgu da tüm toplumları etkilemiş, özellikle ulus-devletler üzerine önemli tesirler oluşturmuştur. Dünyada 1970'lerin sonuna doğru tıkanma yaşayan kapitalist sistem, yeni arayışlar içine girmiş ve aradığını“Yeni Sağ”da bulmuştur. Birleşik Krallık ve ABD'de başlayan neo-liberalizm önce gelişmiş ülkelerde, sonrada az gelişmiş ülkelerde etkisini göstermiştir. Ancak asıl gelişimini Soğuk Savaş sonrası tek kutuplu düzenin oluşması ve bu düzenle eşanlı olarak gelişen küreselleşme ile birlikte gerçekleştirmiştir. Tek kutuplu ve küreselleşen bu yeni dünya sisteminde Türkiye'nin duruşu iç politikası nedeniyle dönem dönem farklılıklar göstermiştir. Türkiye, 1980 sonrasında yeni dünya düzenine entegre olma noktasında değişim-dönüşüm yaşamıştır. Önceki dönemlerden farklı olduğu kabul edilen bu değişim-dönüşümde en büyük rolü Turgut Özal liderliğindeki Anavatan Partisi ile Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin oynadığı söylenebilir. Sağcı ve muhafazakâr yönleriyle bilinen her iki partinin iktidarlarında, devletin neo-liberal politikalarını uygulama ve küresel sisteme siyasi ve iktisadi bakımdan eklemlenme çabaları dikkatleri çekmiştir. Uygulanan politikalarla Türkiye, geleneksel devlet anlayışını terk ederek, rekabetçi bölgesel güç olma fırsatını yakalamıştır.
Özet (Çeviri)
As we enter the twenty-first century, it is accepted that there are great changes in the world. It can be said that the two important factors of this change are neo-liberalism and globalization. Both phenomena have had important effects on societies, especially on the nation. Towards the end of the 1970's the capitalist system in the world which suffered from clogging started new searches and found what it was looking for in the“New Right”. Neo-liberalism, which started in the UK and the USA, first showed its effect in developed countries and then in underdeveloped countries. However, its real development occurred with the formation of unipolar order after the Cold War and globalization that developed simultaneously. Due to Turkey's position in this unipolar and globalized world, the new system showed differences in domestic policy. After 1980 Turkey has undergone a transformation in terms of integration with the new world order. It can be said that the Motherland Party led by Turgut Özal and the Justice and Development Party led by R. Tayyip Erdoğan played the biggest role in this change; known by their rightest and conservative aspects both of the parties in power attract attention by applying the neoliberal policies and putting efforts to be added to the global system in terms of economy and politics. With the applied policy Turkey, by abandoning the traditional understanding of the state, had the opportunity to be the competitive regional power.