Sermaye yapısının kârlılık ve süreklilik üzerine etkisi BİST 100 üzerine bir çalışma
Effect on profitability and continuity of capital structure a study on BİST 100
  1. Tez No: 425650
  2. Yazar: ERKAN ALSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sermaye yapısı, Kârlılık, Süreklilik, Finansal Yönetim, Panel Nedensellik Analizi, Capital Structure, Profitability, Continuity, Financial management, Panel data analysis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 235
Özet
Sermaye yapısı ve kârlılık ilişkisi, literatürde üzerinde yaklaşık yarım asırdır konuşulan konulardan birisi olarak görülmektedir. Sermaye yapısının kârlılık ile herhangi bir ilişkisinin olmadığını ileri süren çalışmalar ve ilişkinin var olduğunu ileri süren çalışmalar akademik yazında mevcuttur. Ülkemizde bu konu, son yıllarda üzerinde çalışılan bir konu olmuştur. İşletmenin varlıklarının, hangi kaynaklardan oluştuğu, kârlılık ve süreklilik gibi işletme açısından önem arz eden değerleri etkilemektedir. Rekabetin arttığı günümüzde, sermaye maliyetinin işletme açısından en uygun şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Kâr elde eden işletmelerin, faaliyetlerine yıllar itibariyle devam ettiği görülmektedir. Bu çalışmada, Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren 100 işletmenin 2004-2014 yılları arasındaki bilanço verileri incelenmiştir. Bu kapsamda, işletmelerin yıllar itibariyle sermaye yapılarının nasıl değiştiği gözlemlenmiştir. Sermaye yapısı; öz kaynaklar, uzun vadeli borçlar, oto finansman kaynakları ve hisse senetlerinden oluşmaktadır. Çalışma beş bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde sermaye yapısı ile ilgili teoriler, sermaye yapısını oluşturan unsurlar ve etkileyen faktörler, sermaye şirketlerinin kârlılık ve süreklilik konuları yer almaktadır. İkinci bölümde konu ile ilgili yapılmış önceki çalışmalar yer almaktadır. Üçüncü bölümde materyal- method yer almaktadır. Dördüncü bölümde çalışma ile ilgili bulgular yer almaktadır. Son bölümde ise sonuç, tartışma ve öneriler yer almaktadır. PCSE (Panel-Corrected Standard Errors) sabit etkiler regresyon modeli sonuçlarına göre toplam kaynakları içerisinde özkaynakları fazla olan işletmelerin kârlılık oranlarının pozitif yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Uzun vadeli yabancı kaynakların kârlılık üzerindeki etkisi istatistiksel açıdan anlamsız çıkmıştır. Yedeklerin kârlılık üzerindeki etkisi anlamlı çıkmıştır. Oto finansman kaynaklarını tercih eden işletmelerin kârlılık oranlarının negatif etkilendiği tespit edilmiştir. Yapılan analiz sonucunda uzun vadede zarar eden işletmelerin Borsa İstanbul'dan çıktıkları sunulmuştur. Kâr eden işletmelerin yıllar itibariyle faaliyetlerinde devam ettiği görülmektedir. Bu durumun süreklilik varsayımına uygun olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The relationship between capital structure and profitability, nearly half a century is regarded as one of literature on the topic of conversation. The profitability of the capital structure, there are studies suggesting that the lack of any relationship and also asserts that the profitability of capital structure the studies is available in the academic literature. Our country has been a topic studied this subject in recent years. The assets of the business, which is comprised of resources, profitability and affect the values that are important from a business perspective as continuity. Nowadays, increased competition, it is necessary to determine the most appropriate cost of capital for the business. Profit-making enterprises, there seems to be continuing its activities year by year. In this study, data from 100 business balance sheet Istanbul Stock Exchange operating in the 2004-2014 year has been investigated. In this context, it was observed that the years of how the capital structure of the company changed. Capital structure; equity, long-term debt consists of auto financing resources and shares. The study consists of five parts. In the first part of the theory on capital structure, elements and influencing factors that make up the capital structure, located profitability and sustainability issues of capital Company.Previous studies have been done on the subject in the second part is situated.The third section is situated materyal- method.Findings related to work on the fourth section is situated. In the last section the result is situated discussion and recommendations. PCSE (Panel-Corrected Standard Errors) fixed effects regression models with more equity in the total resources based on the results of operating profitability ratio has been found to be affected in a positive way. The impact on the profitability of long-term liabilities is insignificant statistically significant. Reserves were significantly impact on profitability. The auto financing resources have been found to prefer businesses negatively impacted profitability ratios. Loss of business in the long term results showed that arose out of the Istanbul Stock Exchange. Years of business in which profit is seen as continued operations. This has been found to be appropriate for the continuity assumption.