Aile işletmelerinde ikinci kuşaktan kaynaklanan sorunlar ve çözüm önerileri: (Sorunların birinci kuşağın görüşleriyle tespit edilmesine yönelik bir alan araştırması)
Problems caused by the second generation in family businesses and solution offers relating thereto: (A field study aiming at detecting the relevant problems based on the views of the first generation)
- Tez No: 425651
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile İşletmeleri, İkinci Kuşak, İkinci Kuşaktan Kaynaklanan Sorunlar, Family Businesses, Second Generation, Problems Caused by the Second Generation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu araştırma Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerinde faaliyet gösteren aile işletmelerinde, ikinci kuşağın işletmeye katılması sonucu ortaya çıkan ikinci kuşaktan kaynaklanan sorunların analizinin yapılması ve bu sorunların çözümüne yönelik önerilerin ortaya konulması amacıyla hazırlanmıştır. Aile işletmelerinde ortaya çıkan sorunlar üzerine yapılan araştırmalar, aile işletmelerinde ikinci kuşaktan kaynaklanan sorunların işletmenin sürekliliğinin sağlanmasında ciddi problemler oluşturabileceğini ortaya koymaktadır. Bu aşamada en büyük dezavantaj özellikle birinci kuşaktan sonra işletme yönetimini devralacak olan ikinci kuşak aile üyesinin belirlenmesi ve yetiştirilmesini sağlayacak olan planlamanın yapılamamasıdır. Bununla birlikte yapılan araştırmalar 1/3'den daha az oranda aile işletmesinin birinci kuşaktan ikinci kuşağa geçebildiğini ve bunların ise ancak yarısının üçüncü kuşağı görebildiklerini ortaya koymaktadır. İkinci kuşaktan kaynaklanan sorunların analizi için Sanayi ve Ticaret Odalarına kayıtlı toplam 1142 aile işletmesine ulaşılmış 315 tanesiyle birebir görüşülmüş ve bunların 251'i değerlendirilmiştir. İnceleme sonucunda Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerindeki aile işletmelerinde ikinci kuşağın yönetime katılmasıyla beraber ikinci kuşaktan kaynaklanan sorunların neler olduğu incelenmiş ve çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study aims to analyze the problems caused by the participation of the second generation in the family businesses in the cities of Gaziantep, Kahramanmaraş and Adıyaman, and to present the solutions offered for these problems. Studies on the problems arising in family businesses reveal that the problems caused by the second generation may pose severe threats to the maintenance and sustainability of the businesses. The biggest disadvantage at this point is determining the member of the second generation who is to succeed to the management of the business after the first generation and planning his/her training. Furthermore, studies show that less than 1/3 of the family businesses successfully pass to the second generation only half of which can survive up to the third generation. For the analysis of the problems caused by the second generation, we reached a total of 1142 family businesses registered in Chambers of Industry and Commerce, and made one-on-one interviews with 315 of them, 251 of which were included in our study. The analysis aimed to find out the problems caused by the second generation when they participated in the management of the family businesses in the cities of Gaziantep, Kahramanmaraş and Adıyaman, and in conclusion, come up with solution offers for these problems.