Fuzûlî'nin Türkçe Divanı'nda gönül ve ilgili kavramlar
Heart and related concepts in Fuzûlî's Turkish Divan
  1. Tez No: 425656
  2. Yazar: MUSTAFA BAYIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FETTAH KUZU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Fuzûlî, gönül, kalp, ayine, Fuzuli, heart, bosom, soul, mirror
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 215
Özet
Bu çalışmada Fuzûlî'nin Türkçe Divanı'nda“Gönül”ve ilgili kavramlar ele alınmıştır. Eserin başında şâirin, gönlü ve ilgili kavramları divanında türlere göre kullanım oranlarını gösteren grafik yer almaktadır. Giriş bölümünde Fuzûlî'nin hayatı, edebi kişiliği ve eserleri hakkında kısa bilgiler verildi. İkinci bölümde kullanılan kaynakların bazıları tanıtıldı. Üçüncü bölümde kullanılan materyal ve yöntemler belirtildi. Dördüncü bölümde ise şâirin gönül redifli iki gazeli şerh edilmeye çalışıldı. Ardından gönül kavramı başta olmak üzere konuyla ilgili diğer kavramlar ve alt kavramlar alfabetik sıraya göre sınıflandırılarak divandan seçilen örnek beyitlerle incelenmeye çalışıldı. Sonuç bölümünde ise Fuzûlî'nin sanat anlayışı, şiiri, tasavvufî yönü üzerine çıkarımlar yapıldı.
Özet (Çeviri)
This study examines the concept of“heart”and it's relative usages in Fuzuli's Turkish Divan. The graps demonstrating the frequencies of the usage of heart and related concepts according to types are presented at the beginning of the study. The introduction part presents detailed information about life, literature approach and examples from the art of poet Fuzuli. In the second part some of the resources used were introduced. In the third part used materials and methods were specified. In the fourth part two gazel type poems of Fuzuli rhymed“heart”were analyzed in detail. Then, heart and related concepts were alphabetically listed and analyzed over examples extracted from Fuzuli's Divan. The final part of the study makes conclusions about the literature style and sufistic aspect of Fuzuli based on the aforementioned analyses.